Autorite ühing: Pai valetab teadlikult

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukuteatri juht Meelis Pai.
Nukuteatri juht Meelis Pai. Foto: Liis Treimann

Eesti Autorite Ühing lükkab ümber Nukuteatri juhi Meelis Pai täna välja käidud väite, nagu oleks teatrilt ühingule maksmata jäänud autoritasude osas kõik lahendatud.

Autorite ühing teatas juristi vahendusel, et pole soovinud Nukuteatri tegematajätmisi ega autoritele maksmata jäänud tasusid meedias arutada ega teatri ja kultuuriministeeriumi vahelises vägikaikaveos osaleda, kuid täna Pai poolt väljaöeldu on ühingu sõnul «teadlik vale».

«Nukuteater ei ole pärast 2010. aasta jaanuari maksnud EAÜ-le litsentsitasu mitte üheski sõnalavastuses kasutatud muusikateose eest,» edastas ühing, lisades, et jutt on ainult sõnalavastustest, sest neis muusikateoste esitamise kohta on EAÜ ja Nukuteatri vahel sõlmitud üldleping.

Autorite ühing märgib oma avalduses, et muusikalistes lavastustes ühingu poolt esindatud muusikateoste kasutamise kohta pidevat lepingut EAÜ ja Nukuteatri vahel sõlmitud ei ole. «Ainult juhul, kui tegemist on muusikalise lavastusega, kus kasutatakse juba olemasolevaid muusikateoseid, milliseid esindab EAÜ, siis sõlmib EAÜ teatriga lepingu konkreetse muusikalise lavastuse kohta. Näiteks sõlmis EAÜ sellise lepingu Nukuteatriga viimati 2009. aastal, kui Nukuteatris tuli lavale «Väike nõid», kus kasutati Enn Vetemaa ja Ülo Vinteri laule,» selgitab autorite ühing.

Selle nn sõnalavastusi puudutava lepingu järgi pidi Nukuteater autorite ühingule esitama aruande nii selle kohta, milliseid teoseid lavastustes on kasutatud (repertuaariaruande) kui ka selle kohta, kui suur on olnud sissetulek vastava lavastuse piletite müügist (finantsaruande).

EAÜ märgib, et on erandkorras lubanud oma liikmetel sõlmida Nukuteatriga otse lepingu juhul, kui teater oli tellinud autorilt spetsiaalse muusika vastava sõnalavastuse jaoks ning seda erandit on Nukuteater ka kasutanud, makstes neil juhtumitel tasu otse nendele EAÜ liikmeks olevatele autoritele, kes on teinud spetsiaalse muusika vastava lavastuse jaoks.

«Kuid Nukuteatri repertuaaris on olnud ka palju selliseid sõnalavastusi, kus on kasutatud juba olemasolevaid muusikateoseid, millised on autoriõigusega kaitstud ja EAÜ poolt esindatud. Ja need autorid ei ole 2010. aastast alates oma tasu kätte saanud. Ja seda sellepärast, et Nukuteater ei ole EAÜ-le selliste lavastuste kohta repertuaariaruandeid ja finantsariandeid esitanud,» teatas autorite ühing, lisades, et sellesisulist informatsiooni saatis Nukuteater neile alles selle aasta märtsis.

«Ja seda ainult osade alates 2010. aastast kuni siiamaani mängukavas olnud ja olevate lavastuste kohta. Ülejäänud lavastuste kohta lubas Nukuteater EAÜ-le info saata alles 6. maiks. Selle info põhjal, mis Nukuteater märtsis EAÜ-le saatis, saab EAÜ kindalt väita, et olemasolevaid muusikateoseid on kasutatud kolmes lavastuses: «Karlsson katuselt», «Cosette», «Kalle Blomqvist ja Rasmus». Ja nende lavastustes muusikateoste kasutamise kohta saatis EAÜeile Nukuteatrile ka arve, mida Nukuteater ei ole veel tasunud,» edastas autorite ühingu jurist Anne-Ly Hussar.

Hussar lisas, et eeldatavasti mai keskpaigaks on selge, milliste lavastuste eest Nukuteater veel EAÜ-le tasu võlgu on.

Ühing avaldas ka kahjutunnet, et Meelis Pai ei tunnista, et teater on midagi tegemata jätnud, samas kui SA NUKU direktori abi Eda Kalju juba vabandas EAÜ ees.

Pai tõrjus täna väiteid nagu oleksid teatril autoritasud maksmata ning põhjendas Eesti Autorite Ühingule (EAÜ) finantsaruannete esitamata jätmist inimliku eksimusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles