Inimõiguste instituut: pronksöö märatsejate õigusi ei rikutud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandaalitseja pronksööl Tallinna kesklinnas.
Vandaalitseja pronksööl Tallinna kesklinnas. Foto: Raigo Pajula

MTÜ Inimõiguste Instituut leiab erinevalt Euroopa Kohtust, et pronksöö vandaalide kinnipidamisel ei rikutud nende õigusi.

MTÜ liige ja riigikogu inimõiguste rühma asutaja Juku-Kalle Raid teatas instituudi nimel, et vaidlustamata Euroopa Inimõiguste Kohtu otsust menetlusküsimustes, leiab instituut siiski, et pronksööl juhtunu oli kindlasti ja tingimusteta taunitav ning riivas paljude rahumeelsete kodanike inimõigusi rahule, vaikusele ja vabadusele.

«Peame politseipoolse korra tagamiseks mõeldud jõu kasutamist Tallinna kesklinnas igati põhjendatuks,» leiab instituut. «Kui märatsejate kinnipidamises esines protseduurilisi rikkumisi, tuleb seda menetleda. Samas rikkusid märatsejad kümnete tuhandete inimeste õigusi – eraomandit, rahu ja julgust elada oma riigis rahulikult. Inimõiguste Instituut ei saa kindlasti – ei nüüd ega tulevikus – olema üht meelt suundumusega, mis rikub enamikku vabu tõekspidamisi. Me teame, et igal inimesel on õigus õiguslikule kaitsele, mõistame kindlasti hukka mässus osalenud isikute tegevuse.»

«Siinses kontekstis tuleb samuti ära märkida, et kahjuks peab tõdema, et erinevalt antud protsessist pole keegi katnud piisavalt märatsemise tõttu kannatanute kahjusid,» märkis Raid.

Euroopa Inimõiguste Kohus mõistis täna niinimetatud pronksöö kohtuasjas neljale kaebajale hüvitise protseduuriliste rikkumiste eest, samas pidas kohus teisi kaebusi vastuvõetamatuteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles