Teadus kui hobitegevus

Arko Olesk
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Sebra ja kaelkirjaku tunnen loomulikult hetkega ära. Kiiresti saab tuttavaks ka gnuude tokerjas lakk, mis lehvib pea iga teise pildi peal. Must triip külje peal? Järelikult on Thomsoni, mitte Granti gasell.

Sedamoodi Aafrika loomi tuvastades kulusid eelmise aasta lõpus nii mõnedki jõudetunnid: olin avastanud lehekülje nimega Snapshot Serengeti. See lehekülg esindab aina paisuvat voogu projektidest, mis koonduvad kodanikuteaduse nimetuse alla ning püüavad tabada mitu kärbest ühe hoobiga: populariseerida teadust, lähendada teadlasi ja avalikkust ning lahendada ühisloome abil teadusprobleeme.

Neil päevil on hiirekliki kaugusel võimalus avastada kaugeid kosmoseobjekte või leida ookeanipõhja elukaid, töötada välja uusi tõhusaid ravimeid või anda panus kodukandi looduse uurimisse. Koduselt diivanilt tõusmata on võimalik rännata Aafrikasse – nagu mina tegin – ning aidata teadlastel tuvastada loomi piltidelt, mille on teinud sajad Serengeti rahvusparki paigutatud liikumisanduriga kaamerad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles