Kalle Muuli: tulgu või surm

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks pleenumi ettevalmistajatest Jaak Allik.
Üks pleenumi ettevalmistajatest Jaak Allik. Foto: filmiarhiiv

NLKP peasekretär Mihhail Gorbatšov oli parajasti välisvisiidil, kui üleliidulises ajalehes Sovetskaja Rossija ilmus 13. veebruaril 1988 artikkel «Ma ei saa loobuda põhimõtetest». Selles nõuti ei vähemat ega rohkemat kui perestroika ja avalikustamise lõpetamist. Artikli autoriks oli Leningradi tehnoloogiainstituudi dotsent Nina Andrejeva.

Kogu maa lausa tardus hirmust. Kõik haritud inimesed said aru, et selline artikkel ei ilmu juhuslikult, tundmatu dotsendi vaimusähvatusena. Gorbatšovile kui perestroika algatajale ja absoluutse võimuga riigijuhile oli esitatud väljakutse otse Kremlist, tema enda õukonnast. Nagu peagi selgus, oli sulesepaks tegelikult Jegor Ligatšov, Gorbatšovi järel teine mees komparteis.

Rahvas ootas nüüd hinge kinni pidades Gorbatšovi reaktsiooni. Seda aga ei tulnud ega tulnud. Alles 5. aprillil ilmus Pravdas vastus – Gorbatšovi lähima kaastöölise, NLKP KK poliitbüroo liikme Aleksandr Jakovlevi artikkel perestroika kaitseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles