Kas ooterežiimil kodutehnika kasvatab arveid?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnel seadmel on sisse-väljalülitamise nupp nii ära peidetud, et seda on lausa raske leida.
Mõnel seadmel on sisse-väljalülitamise nupp nii ära peidetud, et seda on lausa raske leida. Foto: Peeter Langovits

Eesti Energia kinnitusel ei ole eestimaalased, hoolimata ooterežiimi suurest energiakulust, endiselt kuigi innukad seadmeid pärast kasutamist välja lülitama või seinakontaktist eemaldama. Moodsa kodukinoomanik aga pigem pelgab, et sage seadme vooluvõrgust välja lülitamine võib kalli tehnika ära rikkuda, sest just sisse- ja väljalülitamisel on koormus kõige suurem.

«Tehniliselt võttes jah, kui seade ei ole vooluvõrgus, ei tarbi elektrienergiat, siis on võimalik kulud viia nulli,» rääkis Elioni tehnikajuht Heigo-Aulemb Ensling. Ta lisas siiski kohe, et ühest otsast kokkuhoid tähendab teisalt mõningast ebamugavust ning kohati hoopiski ajutise kokkuhoiu nullimist. «Osa seadmete, näiteks põrandakütte sisse-väljalülitamine tähendab seda, et sisse lülitades hakkavad nad taas soojenema ning kulutavad seetõttu rohkem energiat, kui pistikust väljas olnud ajal kokku hoiti,» selgitas ta oma mõttekäiku.

Ka tekitab mõne seadme igakordne sisselülitamine ebamugavust, sest see käivitub, seadistab end, otsib võrku jne. Paljude seadmete (elektrooniline kell, kellaga pliit, mobiiltelefon, osa televiisoreid) kuupäev ja kellaaeg lähevad algväärtuse peale tagasi, kui need vooluvõrgust eemaldada. Näiteks teleri tagasi vooluvõrku ühendamisel ei saa seetõttu kohe alustada soovitud saate vaatamist, vaid tuleb tegeleda seadistamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles