Mujal Euroopas on täna puhkepäev, Eestis mitte

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötamine.
Töötamine. Foto: Andres Haabu

Eesti on üks vähestest Euroopa riikidest, kus ei tähistata tänast lihavõttepühade esmaspäeva, mis paljudes maailma riikides on puhkepäev.

Muu hulgas on tänane kuupäev märgitud punaseks kõigi meie põhjanaabrite kalendrites, aga ka Lätis, Leedus ja Poolas. Püha tähistatakse täna lisaks Euroopa suurriikidele Suurbritanniale, Prantsusmaale ja Saksamaale ka Venemaal.  

Eestiga sarnaselt on Euroopas tavaline tööpäev vaid Valgevenes, Lichtensteinis, Maltal, Monacos, Moldovas, Montenegros, Portugalis, San Marinos ja Türgis. Kuna enamikus Euroopa riikides tähistatakse täna püha, ei toimi pankade teatel lisaks mitmetele teistele teenustele Euroopas ka rahvusvahelised pangaülekanded.

Lihavõtte-esmaspäev ehk ülestõusmispühade teine püha on esimene esmaspäev pärast lihavõttepühi. Kuigi piiblist ei tulene esmaspäeva tähistamine pühana, teevad seda siiski paljud ristiusulised, eelkõige roomakatoliku ja õigeusu kirikutes. 

Tänavu on lihavõttepühade esmaspäev 1. aprillil, 2014. aastal aga 21. ja aasta hiljem 6. aprillil.

Eestis kaalutakse ideed, seni tulutult

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon tegi täna põhiseaduskomisjoni esimehele Rait Marustele (RE) ettepaneku jätkata arutelu seadusemuudatuse üle, mis muudaks teise ülestõusmispüha ka Eestis riigipühaks.

Keskerakonna väitel on Eesti Kirikute nõukogu eelnõule oma toetust avaldanud ning täiendav puhkepäev ei viiks Eesti keskmist töönädala pikkust Euroopa Liidu keskmisest lühemaks. Samasisulise ettepaneku tegi Keskerakond ka 2011. aastal, kuid see ei leidnud toetust.

Kehtiva pühade ja tähtpäevade seaduse kohaselt on Eestis 11 riigipüha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles