Vabaduse väljaku leiud pidurdavad reaalkooli võimla ehitust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna reaalkooli direktor Gunnar Polma.
Tallinna reaalkooli direktor Gunnar Polma. Foto: Liis Treimann.

Vabaduse väljaku arheoloogilistel kaevamistel maapõuest päevavalgele tulnud huvitavad leiud panid venima Tallinna reaalkooli võimla ehituseks vajaliku detailplaneeringu menetlemise, sest nüüd tuleb ka tulevase võimla alla jääval alal kõigepealt kaevamised läbi viia.


Reaalkooli direktor Gunnar Polma kinnitas Postimees.ee'le, et detailplaneeringut tehakse ja sellega tegeleb arhitektuuribüroo Novell, kuid arheoloogiliste kaevamiste nõue tuli kooli jaoks tõesti ootamatult.

«Linnaplaneerimise ametis toimunud arutelul leidsime ühiselt, et kuna sellelt alal on asunud linnamüürid ja nende eelkindlustused, siis tuleb seal läbi viia arheoloogilised kaevamised, et hiljem mingid üllatused töid seisma ei paneks. Aga kahjuks ei olnud sel momendil, kui detailplaneeringu konkurss välja kuulutati, veel Vabaduse väljaku suurepäraseid arheoloogilisi leide olnud ning keegi ei osanud eelarvesse kaevamiste jaoks raha planeerida,» lausus Polma.

Ta lisas, et muinsuskaitseamet on lubanud oma vähestest ressurssidest küll kaevamisi rahastada, kuid sellest jäävat väheks. Nüüd loodab kool kaevamiste rahastamisel heatahtlike annetajate peale.

Otsa tegi lahti reaalkooli vilistlasest linnavolinik Peeter Mardna, kes kutsus volikogu liikmeid üles oma volikogu liikme tasu reaalkooli juures kavandatavate väljakaevamiste rahastamiseks annetama.

« Ma olen ise Reaalkoolis õppinud, minu isa ja onu läksid sealt kunagi otse koolipingist Vabadussõtta, minu lapsed käisid seal koolis ja nüüd käivad seal minu lapselapsed,» põhjendas Mardna volikogu eelmisel istungil oma üleskutset.

Ta teatas, et annetab oma volikogu liikme tasu, mis on alates tänavu märtsist 6409 krooni kuus kaevamiste rahastamiseks. «Palun minu igakuine tasu voliniku töö eest kanda kuni minu selle koosseisu volituste lõpuni Tallinna reaalkooli arveldusarvele. Annetuse eesmärgiks on aidata koolil katta kulutusi, mis on tekkinud juurdeehituse detailplaneeringule täiendava arheoloogiliste kaevamiste nõude esitamise tõttu,» luges Mardna volikogu kõnepuldist ette vastava avalduse ning kutsus teisi linnavolinikke oma eeskuju järgima.

Polma lausus, et on Mardna annetusest väga liigutatud ning et kõik, kes soovivad kaevamisi ja selle kaudu kooli uue võimla valmimist toetada, saavad seda teha Tallinna Reaalkooli Hoolekande Seltsi kaudu, mille kontaktandmed ja pangarekvisiidid leiab kooli kodulehelt.

Mardna annetus on teiste linnavolinike kõrval märkimisväärne selle poolest, et kui teised volinikud annetasid heategeval otstarbel tänavuse töötasu tõusu, siis Mardna loobus kogu töötasust, mis linnavolinikule ette on nähtud.

Tallinna volikogu liikme tasu on seotud Eesti keskmise palgaga ning tänavu kevadel suurenes see seniselt 5630 kroonilt 6409 kroonini. See tähendab, et linnavolinikud said pärast maksude mahaarvamist senisest 615 krooni võrra suuremat kuutasu.

Volikogu Keskfraktsiooni ja Reformierakonna fraktsiooni liikmed annetasid esimese 615 krooni suuruse töötasu tõusu Tallinna Naiste Kriisikodule. Edaspidised annetused soovitas volikogu esimees Toomas Vitsut igakuiselt eraldi otsustada.

Volikogu sotsiaaldemokraatidest liikmed teatasid, et annetavad oma igakuise hüvitise tõusu ehk 615 krooni kolmele pealinna lasteaiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles