Esimese päevaga soovis aega teenima minna kuus naist

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahipataljoni ajateenijad.
Vahipataljoni ajateenijad. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kaitseressursside amet (KRA) sai eile avaldused esimeselt kuuelt neiult, kes tahavad tänavu esmakordselt noormeestega võrdselt ajateenistusse asuda.

Neidudele annab võimaluse aega teenima minna eile rakendunud uus kaitseväeteenistuse seadus. KRA avalike suhete nõunik Marke Teppor ütles, et avapäeval avalduse esitanud naised on vanuses 18 kuni 20 eluaastat ning pärit Tallinnast, Harjumaalt, Läänemaalt ja Lääne-Virumaalt. Number pole kindlasti lõplik, sest avaldusi saab esitada Eesti.ee keskkonna kaudu või kirjalikult kogu aeg.

Kuigi naised on KRAuksele koputanud varemgi, polnud ametil seni õigust nende avaldusi vastu võtta. Näiteks mullu pöördus ajateenistusse asumise huviga KRA-sse 24 neidu, kellele soovitati oodata aprillini või astuda kaitseliitu.

Nüüd ametliku taotluse esitanud neide ootab ees arstlik komisjon, mille järel määratakse tervise- ja teistele nõuetele vastavad naised avalduse esitamise aega arvestades kutsesse. Kaitseministri määrus lubab tänavu ajateenistusse võtta 16 neidu, neist 6 juulis (11 kuuks) ning 10 oktoobris (8 kuuks). Teppor oli seda meelt, et arv saadakse täis, ülejäänud taotlejad peavad aga ootama järgmise aastani, mil ajateenistusse võetakse juba 38 neidu.

Need võiksid olla naised, kes näevad kaitseväeteenistuses näiteks tulevast elukutset.

Esialgu ei saa naised väeosa vabalt valida, sest see nõuab kaitseväelt eraldi eluruume ja pesemistingimusi. Nii viiaksegi juulis teenima asuvad neiud Võru Kuperjanovi pataljoni, oktoobris liitujad aga Tallinnasse Tagalapataljoni ja väeosadesse Tapal. Seni said üksikud naised osaleda vaid väljaõppel Võrus Kuperjanovi pataljonis, kus nad said sõjakooli õppima minemise eesmärgil ja vastava lepingu alusel läbida mõnekuuse sõduri baaskursuse.

Noorte naiste huvi ajateenistuse vastu on viimastel aastatel olnud suur. Kaitseuuringute keskuse selle aasta alguses 600 gümnaasiumiealise tüdruku seas läbi viidud uuring näitas, et seitse protsenti neist on kindlalt huvitatud ajateenistuse läbimisest ning umbes veerand vastas, et võib-olla sooviks seda.

Teppor rõhutas samas, et neiud ei tohiks vabatahtlikku ajateenistust võtta kergekäeliselt, sest koormused ja teenistustingimused on noormeestega samad. Teenistusse asudes kaasnevad kohustused riigi ees. «Ei tahaks, et nad teevad seda kohustust teadvustamata, sest nad jäävad sarnaselt meestega kaitseväekohustuslaseks kuni 61. eluaastani, peavad käima õppekogunemistel jne. Need võiksid olla naised, kes näevad kaitseväeteenistuses näiteks tulevast elukutset,» pakkus Teppor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles