Omavalitsused ei huvitu eestkostel olevatest lastest

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õiguskantsler lasteombudsmanina koostas asenduskodudes (endise nimetusega lastekodu) läbi viidud kontrollkäikude põhjal analüüsi, millest ilmneb, et pea kõikides asenduskodudes on lapsi, kelle eestkostjaks olevad kohalikud omavalitsused ei täida mõningaid oma ülesandeid ega näita üles huvi eestkostel oleva lapse arengu vastu.

«Näiteks olid juhtumiplaanid, mis on olulised lapse individuaalsete vajaduste väljaselgitamiseks, tema arenguks vajalike tegevuste planeerimiseks ning igakülgse heaolu jälgimiseks, üldse koostamata või regulaarselt täiendamata,» ütles õiguskantsleri kantselei laste õiguste osakonna vanemnõunik Margit Sarv.

Sarve sõnul ei peeta kahes kolmandikus asenduskodudest kinni seaduses ettenähtud kasvatajate ja laste suhtarvust, mis on tõsiseks takistuseks lapse turvalisuse ja mitmekülgse arengu tagamisel. Seal, kus personalinõuded olid täidetud, ei olnud igakülgselt kaetud muud laste arenguks olulised võimalused, nagu näiteks huvitegevus, laagrid, kooliekskursioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles