Vene võimud alustasid jahti välisagentidele

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskvas asuva inimõigusorganisatsiooni Memorial kontorile soditud kiri kuulutab ühenduse Ühendriikide välisagendiks.
Moskvas asuva inimõigusorganisatsiooni Memorial kontorile soditud kiri kuulutab ühenduse Ühendriikide välisagendiks. Foto: AP/Scanpix

Vene võimud on alustanud ulatuslikku kampaaniat valitsusväliste organisatsioonide kontrollimiseks, et paljastada välismaalt raha saavaid organisatsioone. Viimastel nädalatel on läbiotsimistest teatanud sadakond valitsusvälist organisatsiooni, kelle töötajate sõnul häirivad reidid oluliselt nende igapäevatööd.

Teiste seas on politseinikud, maksuametnikud ja prokuratuuri töötajad reide korraldanud ka Amnesty Internationali, Human Rights Watchi, Memoriali, Moskva Helsingi grupi ja paljude teiste vabaühenduste kontoritesse.

«Niisugune massiline läbiotsimine valitsusvälistes organisatsioonides on viimase 25 aasta jooksul pretsedenditu,» ütles Sergei Krivenko, inimõiguskeskuse Memorial esindaja ja ka president Vladimir Putinile nõu andva Kremli inimõiguste nõukogu liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles