Lugeja kiri: uut pronksööd ei tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kirjanik Wimberg alias Jaak Urmet arutles ETV saates «Terevisioon» pronksöö kordumise võimalikkuse üle. «Ma olen vägagi veendunud, et järgmise pronksiöö korraldavad juba eestlased, ja ilmselt rutemini, kui seda karta osatakse. Sest õnneks on eestlased juba õppinud sellise väga iidse euroopaliku tava nagu protesteerimine, streikimine, meeleavaldamine,» arvas Urmet.

Kirjaniku paralogism paneb mõtlema sellest, et eesti loomeintelligents hakkab pronksööd juba mütologiseerima. Protesteerimine, streikimine, meeleavaldused – kõik see on Eestis juba olemas. Ja see ei tohiks muutuda marodööritsemiseks. Eraettevõtja ei tohiks kannatada selle all, et mingi kindel sotsiaalne grupp on sattunud riigi poliitilise eliidiga konflikti. Urmet aga vastupidi, pakub pidada valitsuse ja ühiskonna vahelist dialoogi, toetudes poeröövidele ja kreeka protesti «romantismile».

Kreeka stsenaariumit Eestis ei tule. Esiteks, absoluutselt erinev mentaliteet. Teiseks, Eesti valitsus reageerib kiiresti ja pakub konflikti lahendamiseks vahendeid. Peamine asjaolu, mis Urmeti ja tema kaasmõtleja vaateväljast välja jäi, on presidendi poolt korraldatud ümarlaud ja  rahvakogu. Protestiaktsioonid, mis võiksid muutuda massilisteks rahutusteks ja sellega välja teenida teise pronksöö tiitli, on juba toimunud. Valitsuse reaktsioon oli suunatud mitte kruvide ülekruttimisele ja rahulolematute provokatsiooniks, vaid dialoogi välja töötamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles