Vabadussõja võidusammas avatakse võidupüha esimestel minutitel

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Vabaduse väljakule ja võidusambale.
Vaade Vabaduse väljakule ja võidusambale. Foto: Peeter Langovits.

Vabaduse väljakule kerkinud Vabadussõja võidusammas avatakse 23. juuni esimestel minutitel, kuid avamistseremoonia detaile kaitseministeerium veel ei paljasta.


Samba avamise pidulik tseremoonia algab juba 22. juuni õhtul kell kümme, nii hiline kellaaeg on valitud tagamõttega. «Tahame näidata sammast õhtusel, pimedal ajal, nii palju kui juuni teisel poolel seda pimedust üldse on. Sest samba autorid arvestasid just sellega, et kuna Eestis on väga palju sellist hämarat ja pimedat aega, siis peab sammas olema nähtav ja avaldama muljet nii päeval kui öösel. Sellepärast toimubki avamine võimalikult hilja, et samba visuaalne efekt oleks võimalikult suur,» ütles kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Meeli Hunt.

Samba avamisele eelneva tseremoonia idee ja lavastuse autor on Margus Kasterpalu, kes lavastas ka mulluse öölaulupeo. Ministeeriumile tutvustab Kasterpalu oma plaane alles järgmisel nädalal ning seetõttu ei oska ka Hunt lavastuse kohta midagi täpsemat öelda.

Avamise muusikalise poole eestvedaja, kaitseväe orkestri peadirigent Peeter Saan on kokku kutsunud suure ühendkoori, kuhu kuulub 200 lauljat Tallinna, Tartu ja Pärnu kooridest. Neile lisandub kaitseväe orkester ning kaks solisti, kes kannavad üheskoos ette Urmas Sisaski oratooriumi Pro Patria.

«Plaan on selline, et täpselt keskööl lülitatakse samba täisvalgustus sisse. Võidusamba avamine on meie nägemuses sajandi sündmus, sest seda on proovitud kuus korda püsti panna. Nüüd seitsmendal korral see siis õnnestub,» lausus Hunt.

Kuigi Vabaduse väljaku ehitustööd alles kestavad, on linnavõimud lubanud platsi Võidupüha ajaks rahvale avada. «Meil on linnavalitsusega sõlmitud hea tahte lepe ja linn garanteerib meile, et Võidusamba avamise hetkeks on plats pealtvaatajatele kasutatav,» rääkis nõunik.

Ta lisas, et kuigi väljak pole veel valmis, saavad inimesed avamistseremooniat platsilt mugavalt vaadata. Kaitseministeerium kavatseb platsile tuua ka pingid, et eakamad inimesed suurejoonelist vaatemängu istudes jälgida saaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles