Urve Eslas: kaasamine nagu Hiina supipurk

Urve Eslas
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Eslas
Urve Eslas Foto: Toomas Huik

Mõni aasta tagasi tõi Hiinas käinud sõber kaasa supipurgi. Kena purk oli, kirjad peal ja avamisrõngas kaane küljes – tõmba lahti ja söö. Tõsi, tublid Hiina meistrid, kes purgid lääne eeskujul valmis tegid, ei olnud päris aru saanud, mida too purgi külge pandud rõngas seal õieti tegema peaks. Supipurke avatakse ju teatavasti konserviavajaga. Aga rõngaga nägi kenam välja ja ega ta otseselt ei seganud ka.

Täna koguneva Rahvakogu puhul rõhutatakse kahte asja: et inimeste ootused ei oleks liiga suured, sest Rahvakogu ei ole imerohi. Ja et kogu üritust võib õnnestunuks pidada, kui vähemalt üks seadusemuudatus peaks riigikogus läbi minema.

Näib aga, et sama võiks sõnastada ka teisiti: see, et mõni seadusemuudatus läbi läheb, on oluline, kuid ka taotlus, et Rahvakogu suudab muuta midagi üldises mõtlemises, peaks olema tugev. Sest mitmel korral sattusid teemaseminaridel arutlenud kokku omapärase probleemiga: inimesed olid teinud ettepanekuid asjade kohta, mis seadustes-regulatsioonides juba olemas on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles