Viljar Veebel ja Anastassia Kovalenko: millisesse Euroopa föderatsiooni?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Veebel
Viljar Veebel Foto: Erakogu

Viljar Veebel ja Anastassia Kovalenko kirjutavad, et Euroopa föderaliseerumist nähakse tihti liiga erksates värvides ning mitmed kriitilised küsimused on jäänud küsimata.

Eesti meedias on aktiivne debatt Euroopa föderaliseerumise üle seni keskendunud eelkõige kõrgematele, väärtustepõhistele teemadele. Samas pole föderaliseerumine väärtus iseeneses, vaid peaks teenima inimeste ja ühiskonna huve. Valikute lähtepunktiks oleme meie ise – Eesti riik ja ühiskond – ja me peaksime esmalt küsima: «Miks me Euroopa Liidu föderaliseerumist vajame ja mida see pakuks meile võrreldes juba olemasoleva Euroopa Liiduga?»

Föderaliseerumist on nähtud ka võimalusena liikuda edasi Eesti traditsioonilise rahvusriikliku kontseptsiooni ja põhiseaduse juurest. See on üks võimalikest alternatiividest ja rahvusriiklikest prioriteetidest loobumisele föderatiivse arengu kasuks peaks eelnema kõiki aspekte (nii positiivseid kui negatiivseid) arvesse võttev debatt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles