Jüri Ginter: rahvakogu versioon kaks

, sotsioloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ginter
Jüri Ginter Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kui soov ei olnud auru välja lasta ja rahva kompetentsust diskrediteerida, säilitamaks poliitilise eliidi valitsemist, tuleks kogemustest õppida. Ei ole sugugi kindel, et Eesti suurimad probleemid on seotud valimissüsteemi ja erakondadega. Enne tuleks ühiselt sõnastada probleemid, seejärel saab esitada ettepanekuid nende lahendamiseks või leevendamiseks.

Ettepanekute esitajad on keskmisest aktiivsemad inimesed, kõigi huvilistega tuleks koostööd jätkata. Ettepanekute esitajatel peaks olema pidev ülevaade sellest, kui kaugele tema ettepanek on jõudnud. Mudeli «üks päev 500 inimesega» asemel võiks kaaluda mudelit «viis päeva 100 inimest», millele eelneksid arutelud eri kohtades. Kindlasti ei tohiks arutelurühmas olla üle üheksa inimese. Suuremas rühmas võib korraldada ajurünnakuid jms.

Kindlasti tuleks kasutada ka eelnevate arutelude (näiteks Minu Eesti mõttetalgud) tulemusi ja kogemusi. Avatum võiks olla ka arutelu metoodika eelneval läbiarutamisel, Minu Eesti mõttetalgute eel oli võimalik esitada ettepanekuid, mida ka arvestati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles