Juhtkiri: ühistöö vili

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Laupäeval lauluväljaku ruumidesse kogunenud Rahvakogu võiks nimetada ka üleüldise rumaluse testiks – testi tulemus osutus negatiivseks, rumalust ei olnud ja kartused, et Rahvakogus sünnivad lühinägelikud ja demagoogiast kihutatud otsused, osutusid asjatuks.

Rahvakogu üks korraldajatest, vabaühenduste liidu (EMSL) juht Urmo Kübar tsiteeris Rahvakogu lõpusõnades Briti kunagist peaministrit Winston Churchilli, kes on öelnud, et parim argument demokraatia vastu on viis minutit vestlust keskmise valijaga, viidates, et loodetavasti on sedapuhku tõestatud vastupidist.

Ja õigus on nii Kübaral kui Churchillil. Viis minutit keskmise valijaga siis, kui valija peab poliitikast rääkima n-ö käigu pealt, oma igapäevase elu kõrvalt, poolt ja vastu argumentidesse süvenemata, võibki paljudel juhtudel olla pettumust valmistav. Rahvakogu kogemus aga näitas, et kui inimesel on olemas info valiku tegemiseks, võimalus seda juurde saada ja vastutus oma valiku eest, siis pole tulemus halvem «keskmise asjatundja» – poliitiku – omast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles