E-hääle kontrolli nõksud

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas toimub valija hääle kontroll.
Kuidas toimub valija hääle kontroll. Illustratsioon: graafika: Alari Paluots

Elektroonilisel hääletamisel on tehniliselt võimalik häälekontrolli rakendada juba oktoobris kohalikel valimistel, ent õigusliku tähenduse omandab see 2015. aastal.

Häälekontroll on oluline uuendus Eestis juba mitmetel valimistel toiminud e-hääletusel, mis teeb elektroonilise hääletamise senisest sarnasemaks tavavalimistega. Kontrolli juurutamisel võib iga e-hääletaja pärast hääletusprotseduuri läbimist oma hääle valimissüsteemist uuesti «kätte saada», et teha kindlaks, kas hääl ikka jõudis valimiskomisjoni sel kujul, mis vastas tema tahtele.

Elektroonilise hääletamise komisjoni esimehe Tarvi Martensi sõnul käib kontroll kasutaja poolt vaadatuna niiviisi, et kui valija on e-hääletamist lõpetamas ja ekraanile ilmub teade hääle kättesaamise kohta, kuvatakse samas ka QR-kood, mille abil saab teises seadmes asuda häält kontrollima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles