Amet ostab kõigile päästemeeskondadele termokaamerad

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal päästeametile ostetud termokaamera
Eelmisel aastal päästeametile ostetud termokaamera Foto: Päästeamet

Päästeamet kuulutab lähinädalatel välja riigihanke uute infrapunakaamerate ostmiseks, et varustada kõik elupäästevõimekusega meeskonnad tulekahjus kannatanute leidmist abistavate vahenditega.

«Päästeamet plaanib varustada termokaameratega kõik elupäästevõimakusega päästemeeskonnad ja lisaks kolm abikauget päästekomandot - Nõva, Tõstamaa ja Värska,» märkis päästeameti pressiesindaja Martin Vallimäe. Suurema koormusega päästemeeskonnad, mida on Eestis umbes 12, saavad endale iga auto jaoks kaks seadet.

Et riigihange pole veel välja kuulutatud, ei soovinud päästeamet eeldatavat hinda ning kogust avaldada, et mitte rikkuda võrdse kohtlemise põhimõtet.

Eelmisel aastal soetas päästeamet kokku 24 uut termokaamerat. Üksikud olid olemas veel varemgi, mõnedes Tallinna komandodes ja üks Tartus. Tänavu jaotati need laiali ja nüüdseks on neist ka paljud nii-öelda lahingus käinud.

Infrapunakaameraid kasutatakse põlengute kustutamisel nii varjatud tulekollete otsimiseks kui inimeste päästmiseks. «Termokaamera pilti peab muidugi oskama lugeda ja ta näitab soojuskiirgusest tulenevalt erinevaid värve,» selgitas Vallimäe. «Termokaamera abil on kiirelt tulekahjukeskkonnas kiirelt inimesi leitud ja päästetud.»

Üks eelmisel aastal ostetud kaamera anti ka sisekaitseakadeemia päästekoolile, kus tehtud katsete tulemusel tõestati, et termokaamera võib kiirendada tulekollete ja kannatanute leidmist kuni 10 korda, märkis Vallimäe.

Eelmisel aastal soetatud termokaamerate komplekti Bullard Eclipse 320 kuuluvad kaamera, laadijad ja akud ning nende hind oli 7900 eurot.

Varem oli Tallinnas ja Tartus kasutusel mõned kaamerad Bullard T4MAX. «Vanade 1,7-kilogrammiste termokaameratega võrreldes on uuemad kergemad (910 gr) ja mõõtmetelt väiksemad,» sõnas pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles