Kohtumised Tarkovskiga tulevad taas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Tarkovski.
Andrei Tarkovski. Foto: Wikipedia.org

Aprilli lõpus saavad kultuurihuvilised taas sissevaate kuulsa Vene filmilooja Andrei tarkovski maailma. «Kohtumised Tarkovskiga 2013» leiab aset 25.-27. aprillil Vene teatris.

«Traditsiooni kohaselt on «Kohtumised Tarkovskiga» mõeldud kõigile neile, kes armastavad tõelist filmikunsti, sõltumata nende inimeste vanusest või rahvusest. Sellel aastal soovime tulla tagasi kunstniku keerulise saatuse juurde, mille kaudu me ei näita mitte ainult seda, kuidas on Andrei Tarkovski looming mõjutanud kaasaegset maailmakino, vaid ka seda, kuidas perekond võib mõjutada isiksuse kujunemist, » ütles projekti juht Ella Agranovskaja.

«Kohtumised Tarkovskiga 2013» avatakse Vene teatri galeriis fotonäitusega «Tardunud aeg», mille on valmistanud ette loomeühendus N-Videоpress koostöös kolleegidega Iisraelist – filmiloolase Inessa Agranovskaja ja disaineri Jelena Fradkiniga. Toimub ingliskeelse raamatu «Andrei Tarkovski: Unenägude koguja »esitlus, raamatut esitleb autor, kes on ühtlasi ka filmiajaloolane, Tarkovski assistent ja tõlk filmi «Ohverdus» juures Layla Alexander-Garrett (London). Ka käivitub audio-visuaalne programm «Andrei Tarkovski», mida näidatakse kolme päeva jooksul non-stop režiimis.

Suures saalis toimuvad režissööri mälestusõhtud, milles osalevad tema lähedased ja kolleegid, esilinastub Ella Agranovskaja ja Nikolai Šarubini dokumentaalfilm «Tarkovski. Järelsõna».

26. aprillil esitleb leedu režissöör Dali Rust oma dokumentaalfilmi «Marina maja». Väikses saalis saab aga näha monoetendust «Öine Gaspard» (Kiiev) Layla Alexander-Garretti näidendi põhjal, esitajaks Ukraina teeneline näitleja Tamara Plašenko. Lavastus räägib inimhinge peensustest, üksindusest ja inimese siseheitlustest iseendaga.

27. aprillil esitleb Suures saalis režissöör Peeter Simm oma uut mängufilmi «Üksik saar». Peale seda toimub dokumentaalfilmi «Stalkeri unenäod» seanss, osaleb filmi režissöör Jevgeni Tsõmbal (Moskva). Vene teatri väikeses saalis saab vaadata filmirežissöör Ilmar Taska lavastatud «Üht suveööd Rootsis», mis esietendus mullu sama ürituse raames.

Kahtlemata leiab ürituste programmist ka Andrei Tarkovski filme. Sellel aastal on kavas näidata filme «Stalker» ja «Solaris». Projekti toetavad Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium ja Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus „Meie inimesed“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles