Tüli töötute hüvitiste üle ähvardab võimuliidu lõhki lüüa

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar, Reformierakonna esimees ja peaminister Andrus Ansip ning sotsiaaldemokraadist rahandusminister Ivari Padar.
Pildil Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar, Reformierakonna esimees ja peaminister Andrus Ansip ning sotsiaaldemokraadist rahandusminister Ivari Padar. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kolme võimupartei vahel lahvatanud ägeda vaidluse tõttu töölepinguseaduse ja töötute hüvitiste üle kaaluvad Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) sotside väljaviskamist koalitsioonist.


Postimees.ee andmetel kavatsevad Reformierakond ja IRL alustada veel täna võimuliidu loomiseks läbirääkimisi Rahvaliiduga. 

Kolm võimuparteid on juba mõnda aega vaielnud 1. juulist kehtima hakkava töölepinguseaduse ja uute töötute hüvitiste üle ning täna kohtusid kokkuleppe saamiseks ka parteijuhid Andrus Ansip, Mart Laar ja Jüri Pihl, kuid kokkuleppele ikkagi ei jõudnud.

Täna kell 15 peaks Reformierakonna juhatus kogunema erakorralisele istungile, kus hakkab lisaks riigieelarve kärpimisele arutama ka tekkinud poliitilist olukorda.

Sotsid ei taha kuidagi leppida asjaoluga, et Reformierakond ja IRL tahavad järsult kärpida 1. juulist kehtima hakkavaid ning varasemast suuremaid töötute hüvitisi, kuid jätta samas töölepinguseaduses alles sätted, mis muudavad töötajate koondamise firmade jaoks hõlpsamaks.

Sotsid eelistaksid tõsta töötuskindlustusmaksu varem kokku lepitud kolme protsendi asemel  nelja protsendini, mis võimaldaks töötukassale lisaraha hüvitiste maksmiseks.     Reformierakond ja IRL on aga maksutõusule jäigalt vastu.

Maksu mittetõstmise korral tahaks sotsid koos töötute hüvitistega edasi lükata ka koondamist hõlbustavaid sätteid, kuid selle vastu on jällegi jäigalt Reformierakond ja IRL.

Võimuliitlased moodustasid sel nädalal  oma esindajatest erikomisjoni, et töölepinguseadusevaidlusele lahendus leida, kuid komisjon kokkulepet ei leidnud. Lahendus jäi saabumata ka eile valitsuskabineis, kus selle üle vaieldi mitu tundi.

Samuti ei toonud lahendust tänane parteijuhtide kokkusaamine. 

Töölepinguseaduse muutmine ja töötute hüvitiste kärpimine on tähtis osa ka valitsusliidu plaanitavast eelarvekärpest, sest sel moel loodetakse kokku hoida ligi miljard krooni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles