Kuuskemaa ja Savisaar avasid Tallinna päeva

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellal kui linnapea Raekoja platsi laval Tallinna päeva avas, jagas Tallinna sotsiaaldemokraatide esimees Jaak Juske publikule sotside ajalehte.
Sellal kui linnapea Raekoja platsi laval Tallinna päeva avas, jagas Tallinna sotsiaaldemokraatide esimees Jaak Juske publikule sotside ajalehte. Foto: Uwe Gnadenteich

Täna linna heeroldi ametit pidav Jüri Kuuskemaa ja linnapea Edgar Savisaar kuulutasid tund pärast keskpäeva Raekoja platsil tänavuse Tallinna päeva avatuks.


«Tallinna päev tähendab seda, et meie linn on Lübecki linnaõigusest peale integreeritud Euroopa kultuuri- ja õigusruumi.Omal ajal tähendas see praktiliselt sedasama, nagu mitte väga ammune Eesti saamine Euroopa Liidu liikmeks. Ja peab ütlema, et see Lübecki õigus oli üks hea tark õigus, mille andmise järel Tallinna linnal oli 300 aastat arengu- ja õitsengu aega, millest meile on jäänud pärandiks see suurepäraline vanalinna keskaegne tuumik,» ütles Kuuskemaa.

Ta lisas, et praegu on Tallinnal suured eeldused jõuda järjekordse õitsenguni, sest viimase õitsengu ajal umbes 1550. aasta paiku oli Tallinnas vaid 7500 elanikku, aga praegu on linnas 403 000 elanikku, kelle hulka kuulub 121 rahva esindajaid.

«Praegused väikesed vapustused, mis meil on ülemaailmse majanduskriisi tõttu, on Tallinna linna arengu seisukohalt tühiasi, sest me oleme elanud üle hullemaid aegu. Praegu pole ei näljahäda, katku ega sõda. Praegu on lihtsalt rahuliku arengu periood väikeste kõikumistega,» lausus heerold Kuuskemaa.

Linnapea Edgar Savisaare sõnul on Tallinna päev üks päev aastas, mis on pühendatud Eesti Vabariigi pealinnale.

«Head sõbrad, mul on teile nii palju häid soove, kui on siin iidse Raekoja platsi sillutises kive, ja enamgi veel. Ja ma näen, et meil on veel palju ees. Meie ühine ajalugu ja tulevik ulatuvad veel kaugemale, kui näeb siit torni otsast Vana Toomas,» ütles linnapea ning pärast pika soovide nimekirja ettelugemist kuulutas Tallinna päeva avatuks.

Pärast seda tuli lavale kammerkoor Voces Musicales dirigent Risto Joosti juhtimisel ningkandis ette «Tallinna oratooriumi», mille muusika on kirjutanud Rein Rannap ning sõnad Karl-Martin Sinijärv ja Jürgen Rooste.

Kell 15 algab Raekoja platsil koguperekontsert «Kõige suuremad sõbrad». Lasteekraani laulustuudio ja Tallinna Filharmoonikud on kokku pannud toreda haarava lasteetenduse ETV ekraanilt tuntud tegelaskujude ja nende lauludega. Kontserdil põimuvad läbi muusika ja tegelaste vaheliste dialoogide paljud erinevad lasteekraani telelavastused nagu «Mõmmi ja aabits», «Leopold», «Hei Pöialpoisid», «Vandersellid», «Hunt Kriimsilm». Osades on Sylvia Krupp, Ivo Eensalu, Guido Kangur, Heino Seljamaa, Priit Volmer, Olari Viikholm.

Kell 19 aga algab Raekoja platsil kontsert, kus kõlavad kümme parimat laulu, mis osalevad tänavusel laulukonkursil Tallinna Laul. Konkursile laekus ühtekokku 26 laulu, mille hulgast valis viieliikmeline žürii välja kümme laulu, mis tulevad esitusele täna Raekoja platsil toimuval lõppkontserdil. Lõppkontserdil premeeritakse pidulikult laulukonkursi Tallinna Laul esimest, teist ja kolmandat kohta ning rahvahääletuse võitjat.

Kell 20 annavad aga tasuta kontserdi Vanilla Ninja ja Estonian Dance Big Band. Tallinna päeva lõpetab kell 21.15 Raekoja platsilt algav lippude ja tõrvikutega keskaegne protsessioon «Lübecki õiguse jälgedes», mis kulgeb naabertänavaile peatustega ajalooliste hoonete juures, mille ees esinevad Tallinna Toomklubi kollektiivid. Protsessioon lõpeb Rae apteegis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles