Tallinn tähistab ülemaailmset tsirkusepäeva

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemaailmne tsirkusepäev Tallinnas.
Ülemaailmne tsirkusepäev Tallinnas. Foto: Erakogu

Eesti tsirkusekogukond Tallinnas saab kokku laupäeval 20. aprillil, et tähistada Ülemaailmset tsirkusepäeva Tsirkuse Rongkäigu-, Tsirkuse Olümpia-, Eesti artistide ühise etendusega Nukuteatris ning meistriklassiga. Osa saama ja osalema on oodatud kõik tsirkusekunsti austajad.

Ülemaailmset tsirkusepäeva, milleks on aprillikuu kolmas laupäev, viiakse läbi maailma erinevais paigus juba neljandat aastat. Eestis tähistatakse sündmust teist korda kuid suurejoonelisemalt kui eelmisel aastal.

20. -21. aprillil toimuvad Tallinna kesklinnas mitmed sündmused, kus saavad kokku Eesti tsirkuserahvas, sõpruskond ja tsirkusekunsti austajad. Eesti tsirkusekoolidel ning artistidel on läbi aasta palju esinemisi, ent kõiki neid meisterlikke artiste korraga ühes programmis näha on hetkel võimalik vaid kord aastas - Ülemaailmsel tsirkusepäeval.

Uus tsirkus on võrreldes traditsioonlilise tsirkusega alles noor kunstiliik. 70ndatel Prantsusmaalt alguse saanud uue tsirkuse liikumine on viimase kümnendi jooksul jõuliselt arenenud ka Põhjamaades, tuues kaasa suuri positiiveid muutusi selle valdkonna arengus.

Ka Eestis on tsirkusekunstiga tegelev kogukond pidevalt kasvav ja arenev. Vaatamata kitsastele tingimustele on ka meil väga edukaid ning omapäraseid artiste, kelle kunsti saab nautida 20nda aprilli õhtusel etendusel Nukuteatris. Klounide Piip ja Tuut juhtimisel astuvad üles mustkunstnik Meelis Kubo, Lemme Vaher Vaherite tsirkuseperekonnast, OMAtsirkus ning tsirkusestuudio Folie koos ansambliga Kriminaalne Elevant.

Eesti tsirkusekoolidest on välja kasvanud mitmed noored artistid, kes on parasjagu õppimas tsirkuse kõrgkoolides välismaal ning oodatud tagasi Eestisse artistide ja treeneritena.

Hiljuti on suurematest tsirkusesündmustest Eestis aset leidnud rahvusvaheline uue tsirkuse festival Tsirkusepuu. Kultuuripealinn Tallinn 2011 pidustuste raames täitusid Kadrioru park ja Kumu auditoorium nädalaks publikuga, kes said osa tsirkuseetendustest, tänavatsirkusest ja meistriklassidest.

Huvi uue tsirkuse vastu Eestis on olemas ning tsirkusekunsti saab järjest enam nautida nii seda ise tehes kui etendustel käies.

Rohkem infot leiab siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles