Peretoetuse saajate ringi suurendatakse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Sotsiaalministeerium otsustas teha vlitsusele ettepaneku laiendada vajaduspõhise peretoetuse saajate ringi nii, et seda makstakse kõigile toimetulekutoetust saavatele lastega peredele.

«Valitsus, sotsiaalministeerium ja omavalitsused peavad tegema kõik, mis võimalik, et laste vaesuse vähenemine jätkuks,» ütles sotsiaalminister Taavi Rõivas pressiteate vahendusel.

Rõivas arvast, et tänavu suvest kehtima hakkav vajaduspõhine lastetoetus vähendab märgatavalt suhtelises vaesuses elavate laste arvu. «Oleme seisukohal, et selle toetuse saajate ringi peaksid kuuluma kõik toimetulekutoetust saavad lastega pered. Soovime leida ka tehniliselt parima lahenduse, mis ei tooks sotsiaaltöötajatele kaasa täiendavat töökoormust ega vajaks suuri arendustöid,» lisas minister valitsusele samasisulise eelnõu seisukohta esitades.

Kuivõrd vajaduspõhise peretoetuse sissetulekupiir on tunduvalt suurem kui toimetulekupiir, siis üldiselt on toimetulekutoetust saavatel lastega peredel õigus saada ka vajaduspõhist peretoetust. Olukordi, kus lastega pere saab toimetulekutoetust, kuid ei oleks õigustatud saama vajaduspõhist peretoetust, esineks vaid üksikutel juhtudel. Samas ka nendel juhtudel on tegemist toimetulekutoetuse saajatega, ka neid lastega perekondi võiks riik täiendavalt toetada.

Vajaduspõhine peretoetus on toetus, mida makstakse allpool vajaduspõhise peretoetuse sissetulekupiiri elavatele lastega perekondadele. Vajaduspõhist peretoetust määrab ja maksab kohalik omavalitsus riigieelarvelistest vahenditest.

Taotlusi vajaduspõhise peretoetuse saamiseks on võimalik kohalikele omavalitsustele esitada alates 1. juunist ja toetust hakatakse välja maksma alates 1. juulist.

Vajaduspõhise peretoetuse suurus on 1. juulist 2013 kuni 2014. aasta lõpuni 9,59 eurot kuus ühe lapsega perele ja 19,18 eurot kuus kahe ja enama lapsega perele. Alates 2015. aastast toetuse suurus kahekordistub, st 19,18 eurot kuus ühe lapsega perele ning 38,36 eurot kuus kahe ja enama lapsega perele. Toetust makstakse üksnes nende perekonda kuuluvate laste eest, kelle kohta makstakse pereliikmele lapsetoetust riiklike peretoetuste seaduse alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles