Ämari lennubaasi investeeritakse tänavu 700 miljonit

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämari lennubaas.
Ämari lennubaas. Foto: Toomas Huik

Prognooside kohaselt investeeritakse 2009. aastal Ämari lennubaasi väljaehitamisse kokku üle 700 miljoni krooni, millest NATO kaasfinantseering moodustab ligi poole.


Ämari Lennubaasi renoveerimis- ja ehitustööd jätkuvad planeeritavas mahus: 2008. aasta sügisel lennubaasile üle varustusladu ning katlamaja, tänavu detsembriks saab valmis lennukite hooldusangaar koos vajalike perroonidega.

Suurim ja mahukaim osa kogu projektis on lennuvälja liiklusala ehitus, mille tööd lõpevad 2010. aasta sügiseks - selleks ajaks valmib uus 2750 meetri pikkune lennurada, valgussüsteem, perroonid ning ruleerimisteed, teatas ministeeriumi pressiesindaja

Välja on kuulutatud ka kütuserajatise ning administratiivala ehitushanked. Ämari ehitusprojekti teostamiseks korraldab tellija avatud rahvusvahelised hanked, mis viiakse läbi vastavalt NATO sellekohastele protseduuridele ning mis seni on olnud Eesti ettevõtetele edukad.

Tänasel päeval on lepinguid sõlmitud 15 äriühinguga, millest 13 on Eesti ettevõtted.

Lennubaasi liiklusala ehitustööde hanke võitis AS Merko Ehitus ning hooldusala projekte teostab AS Koger & Partnerid. Igapäevaselt on lennuvälja erinevatel infrastruktuuriobjektidel tööl kuni 180 inimest.

Ämari lennubaasi renoveerimine jõuab praeguste plaanide kohaselt lõpule 2011. aastal ja see on mõeldud vastu võtma transpordilennukeid ja tegutsema õhuturvet teostavate hävituslennukite baasina.

Samas annab NATO infrastruktuuri olemasolu pressiesindaja väitel uutes liikmesriikides tugeva sõnumi kollektiivse kaitse toimimisest ning näitab NATO kohalolekut.

Ämari lennubaasi renoveerimine Eesti ja NATO ühisel rahastamisel on esimene suuremahuline NATO julgeolekuinvesteering Eestis.

NATO infrastruktuuri-alaste projektide rahastamine toimub NATO julgeolekuinvesteeringute programmi (NATO Security Investment Program - NSIP) kaudu.

NATO auditeerib hoolikalt kõikide investeeringute vastavust NSIP nõuetele, sh projektide vastavust ehitustehnilistele nõuetele ja kriteeriumitele ning hankeprotseduuride vastavust NATO reeglitele.

Kokku läheb Ämari lennubaasi rekonstrueerimine maksma 1,3 miljardit krooni, NATO panus moodustab sellest 500 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles