Harri Tiido ei annaks afgaani tõlgile Eestis varjupaika

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Tiido.
Harri Tiido. Foto: Peeter Langovits

Aastatel 2008-2011 Eesti suursaadik Afganistanis olnud Harri Tiido arvates räägivad mitmed argumendid selle poolt, et mitte anda Eesti kaitseväelasi abistanud afgaani tõlgile varjupaika.

Tiido ütles lühiusutluses Vikerraadiole, et kui liitlased lahkuvad Afganistanist põhjendusega, et kohalik valitsus on ise võimeline riigis korda ja julgeolekut tagama, oleks tõlgile varjupaiga andmist poliitiliselt raske põhjendada, vahendab ERR Uudised.

«Kui anname ühele tõlgile varjupaika tõlgendusega, et rahvusvaheliste vägede lahkumise järel ei ole Afganistanis tal enam turvaline, siis sellega tunnistame, et kogu meie retoorika on vale,» märkis diplomaat ja lisas, et ka Euroopa Inimõiguste Kohus on leidnud, et praegu ei ole alust anda liitlaste jaoks töötanud inimestele varjupaika lääneriikides.

Üks argument on Tiido sõnul ka raha, sest aastate jooksul teenisid liitlaste jaoks töötanud afgaanid üsna hästi – võrreldes keskmise afgaaniga oli nende sissetulek ligi kümme korda suurem, seega on neil teatud finantsvahendid kogutud ja nad võivad kolida kasvõi riigi põhjaossa, kuhu Taliban ei pruugi jõuda, rääkis ta.

Tiido sõnul tuleb vaadata ka tulevikku ning ta väitis, et üldiselt ei ole hea luua pagulaste või immigrantide kolooniaid, kuna pagulasvoolud liiguvad sinna, kus on kaasmaalaste koloonia ees ja Eestisse sellise keskuse loomine pole meie huvides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles