Abdul Turay: kuidas suhtuda Thatcherisse

Abdul Turay
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margaret Thatcher
Margaret Thatcher Foto: Corbis / Scanpix

Kui Eestis suhtutakse Margaret Thatcherisse valdavalt positiivselt, siis Suurbritannias on see suhe tunduvalt komplitseeritum. Et seda mõista, peab teadma, milline oli Suurbritannia enne ja milliseks kujunes see pärast Raudse Leedi võimuletulekut.

Eesti seisukohalt on paruness Thatche­ri pärand valdavalt positiivne. Ta pidas väsimatult ristisõda Nõukogude impeeriumi ja sotsialismi vastu, mida oli eluaeg vihanud. Tema jõuline välispoliitika Iirimaal, Falklandi saartel ja mujal õhutas läänt selga sirgu ajama ja kommunismi purustama. Ta ei suutnud ennustada Nõukogude Liidu kokkuvarisemist, aga nii see läks. Margaret Thatcheri majanduspoliitikast sai eeskuju, mille järgi Mart Laar ja teised asusid 1990. aastatel Eesti majandust ümber kujundama.

Suurbritannias reageeriti parunessi surmale mitmeti: mõned leinasid, mõned juubeldasid. Selle mõistmiseks tuleb teada, milline oli Suurbritannia enne ja mis on juhtunud pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles