Ülo Kaevats: kui Eesti oli maailmas suur

, endine Rahvarinde programmikomitee juht, emeriitprofessor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvarinde korraldatud NLKP XIX konverentsi delegaatide kohtumine rahvaga Tallinna lauluväljakul 17. juunil 1988.
Rahvarinde korraldatud NLKP XIX konverentsi delegaatide kohtumine rahvaga Tallinna lauluväljakul 17. juunil 1988. Foto: filmiarhiiv

Eestimaa Rahvarinne täitis juhtivat rolli Eesti vägivallatus vabadusvõitluses. Rahvarinde loomise idee käis 1988. aasta 13. aprillil ETV otsesaates «Mõtleme veel» välja Edgar Savisaar. Nii algas poliitiline tegevus, mis vähemasti aasta jooksul oli Ida-Euroopa vabadusvõitluse eesliin.

Täna möödub 25 aastat Eestimaa Rahvarinde idee esitamisest. Järgnevatel nädalatel ja kuudel – kokku tegelikult rohkem kui kolme aasta jooksul! – on põhjust juubelihõnguselt meenutada mitmeid eesti rahva saavutusi vabaduse taastamise teel. 1988. aasta oli seejuures täiesti eriline; see aasta on meie rahva rahumeelse poliitilise aktiivsuse kõrgeima taseme aasta üldse. Nii läbi meie endi ajaloo kui ka maailma mõõtkavas. Olen päri Soome maailmamainega poliitikaanalüütiku Risto E. J. Penttilä kokkuvõtliku tõdemusega: «Eestist ja Poolast alanud rahumeelne revolutsioon kukutas Nõukogude Liidu» (Diplomaatia, okt, 2011). 1988. aasta aprillikuust alates oli Ida-Euroopa ja Nõukogude liiduvabariikide vabadusvõitluse eesliin umbes aasta jooksul Eestis.

Paraku puudub meil siiani selle vabadusvõitluse pealiini üldisemalt tunnustatud kirjapandud tervikpilt, rahvast ühteliitev ja innustav Lugu. Tõevõlg õõnestab identiteeti …

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles