Viha ja armastus on lastes olemas korraga

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perenõustaja Auli Kõnnussaar.
Perenõustaja Auli Kõnnussaar. Foto: Erakogu

Perekeskuse Sina ja Mina koolitaja, e-nõustaja ja perenõustaja Auli Kõnnussaar leiab, et lastelt ei saagi oodata alati mõistlikku käitumist, sest neil lihtsalt puudub veel selleks vajalik kogemuste pagas. Seepärast on tülide iga hinnaga vältimisest tähtsam erimeelsuste lahendamise võimaluste õpetamine.

Auli Kõnnussaar, miks õed-vennad lapsena tülitsevad? On see paratamatu või saaks seda ka vältida?

Perekond on laste jaoks esimene väike maailm, sotsiaalne süsteem, milles lapsed saavad õppida suuremas maailmas, ühiskonnas elamiseks vajalikke oskusi, rolle ja väärtusi. Õed ja vennad moodustavad allsüsteemi, milles nad saavad katsetada, kuidas suhelda omaealistega – läbirääkimisi pidada, koostööd teha ja võistelda. Õed-vennad õpivad, kuidas saada liitlasi ja kuidas alistuda, kuidas saada sõpru ning kuidas saavutada nende seas teatud positsioon. Koos õdede-vendadega kasvades õpib laps toime tulema frustratsiooniga, kui keegi teine on parem, targem või osavam ja taluma kadedust, mida teised võivad tunda tema suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles