Riigihangetel korruptsiooni­potentsiaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigihangete kallutamine omakasu eesmärgil on jätkuvalt üks riigi ja kohaliku omavalitsuse ametnike peamisi korruptsioonikuritegusid. Lisaks võetakse pistist või altkäemaksu menetlusotsuste tegemise eest ja sagenenud on n-ö onupojapoliitikaga seotud juhtumid, samuti oma mõjuvõimu ärakasutamine, mille puhul ei pruugi saadav varaline kasu otsekohe välja paista.

Eraldi toodi kapo aastaraamatus välja konkurentsialased rikkumised, mis on tingitud äriühingute tihedast konkurentsist riigihangetel. Seda iseloomustab lisaks hanketulemuste vaidlustamisele ka osapoolte aktiivne mõjutamine ja survestamine omavaheliste kokkulepete saavutamiseks.

Seejuures on sageli ärimeeste mõjutusobjektiks just otsuseid langetavad ametnikud, keda üritatakse panna tegutsema endale kasulikus suunas. Paljud äriühingud küll toetavad sõnades äri­eetika järgimist, kuid tegelike korruptsiooniriskide maandamisele ei pöörata siiski piisavalt tähelepanu, seisab kapo aastaraamatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles