Moskva teadlased: vajame uusi organisatsioone

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

1987. aasta lõpus ja 1988. aasta alguses ilmusid üleliidulises ajakirjanduses artiklid, milles Nõukogude Liidu Teaduste Akadeemia Riigi ja Õiguse Instituudi teadustöötaja Boriss Kurašvili rääkis vajadusest luua rahvarinne perestroika toetuseks.

Esimest korda kirjutas ta sellest ideest ajakirja Sovetskoje Gosudarstvo i Pravo 1987. aasta detsembrinumbris.

«Igal juhul jääb mõningane organisatoorne vaakum, mis stiihiliselt täitub kasulike, aga kohalike ja vähese tegevusvõimega ühiskondlikust initsiatiivist tekkinud klubidega, erinevate juhuslike ühendustega «vastavalt huvidele». Ei ole välistatud, et ilmub üsna lai ühiskondlik-poliitiline organisatsioon, mis alguses saab olema midagi rahvarinde-laadset perestroika toetuseks, aga hiljem muudetakse pidevalt funktsioneerivaks, partei üldise juhtimise all tegutsevaks demokraatlikuks liiduks sotsialismi (või sotsialistliku arengu), toetuseks, mis ühendab kommuniste, kommunistlikke noori, ja peamine – mitteparteilasi, ning omab oma territoriaal-tööstuslikke organisatsioone ja rakukesi, materiaalset baasi ja massiteabevahendeid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles