Eesti kompanii alustab Afganistanis operatsioonidega

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid Afganistanis.
Eesti sõdurid Afganistanis. Foto: Rinze Klein

Eesti jalaväekompanii Afganistanis Estcoy-8 alustab täna Lõuna-Afganistani Helmandi provintsi keskosas operatsioonidega.


«Kompanii võtab üle seni brittide mehitatud patrullbaasi Pimon ning alustab patrullidega oma vastutusalal Nad-e-Ali piirkonnas, et suurendada baasi mõjuala ja tutvuda kohalike oludega,» ütles Estcoy-8 ülem major Tarvo Luga.

«Ala on keeruline, kuna siinne elanikkond on väga erineva etnilise taustaga, millest tuleneb ka nende erinev suhtumine Afganistani ja rahvusvahelistesse julgeolekujõududesse.»

Estcoy-8 eesmärk on domineerida oma vastutusalal ning näidata rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude kohalolekut. Kompanii ülesanne on patrullimine, konvoide saatmine, julgestus- ja lahingoperatsioonid Talibani võitlejate tegevuse segamiseks.

«Taliban püüab saavutada kontrolli Nad-e-Ali piirkonna üle eesmärgiga tagada turvalised transiiditeed narkootikumide ja võitlejate liikumiseks Helmandi provintsis,» selgitas Eesti kontingendi ülem major Janno Märk.

Major Luga sõnul on Eesti kaitseväelastele suurim väljakutse ümberharjumine uute oludega ning Lõuna-Afganistanile iseloomulik kuumus. «Kuid mehed on saanud hea väljaõppe ning nende moraal on kõrge. Nad saavad hakkama,» väitis Luga.

3. mail Eestist lahkunud 116-liikmeline Estcoy-8 harjutas Helmandi suurimas liitlaste sõjaväebaasis Camp Bastion kahenädalase aklimatiseerumisperioodi jooksul esmaabi andmist, isevalmistatud lõhkekehade leidmist ning varitsusvastaseid drille.

Lisaks viidi läbi lahinglaskmised ning helikopteritreening. Väljaõppe läbis ka Eesti logistiline toetuselement NSE-7, mille teenistuskohaks on Camp Bastion.

Eesti jalaväekompanii kuulub Ühendkuningriigi Walesi Kaardiväe 1. pataljoni koosseisu, mis opereerib Helmandi provintsi kõige tihedamini asustatud keskosas, kus asub ka provintsi pealinn Lashkar Gah.

Teenistuse lõpetanud Estcoy-7 ja NSE-6 kaitseväelased jõuavad Eestisse tagasi järgmise nädala keskel.

Eesti kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistanis alates 2003. aastast. Kaitseväe suurimal välisoperatsioonil teenib 152 kaitseväelast, enamik neist tegutseb Helmandi provintsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles