Juhtkiri: lähedal või kvaliteetselt

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Kompleksse küsimuse, kuidas haiglavõrku ja tervishoiuteenuseid ümber korraldada, võib taandada tasakaalupunktile kahe vajaduse vahel. Esiteks inimese vajadus saada abi võimalikult inimsõbralikul moel, mõistlikul kaugusel oma elukohast, ja teiseks vajadus saada seda abi võimalikult heal tasemel, et see poleks ohtlik tema tervisele.

Kui kahest peamisest ressursist – rahast ja inimestest – puudust ei oleks, saaks hõlpsasti rahuldada ka mõlemad vajadused. Kuid praegu on sellest kujunenud üks peamisi vastuolusid: üks neist põhimõtetest räägib haiglateenuste hajutamise kasuks, teine aga, vastupidi, tsentraliseerimise poolt.

Ida-Viru keskhaiglas tehtud maovähendusoperatsioonide suur tüsistuste protsent, millest Postimees läinud nädalal kirjutas, on üks selle probleemi väljendusi. Kui haiglal ei ole tegelikke vahendeid tagamaks, et operatsioonid saavad tehtud parimal võimalikul moel, satub nende kohasus väiksemates haiglates õigustatult küsimuse alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles