Mihkelson: Ansipi «ühe tüdruku»-avaldus oli läbimõtlematu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson (IRL) leiab, et peaminister Andrus Ansipi möödunud nädalal tehtud  «ühe daami»-avaldus oli läbimõtlematu ega aita kaasa demokraatliku Ukraina lõimumisele Euroopaga.

«Eesti toetab kõigiti Ukraina püüdlusi tihendada koostööd Euroopa Liiduga. Iseseisva ja õigusriigi põhimõtteid austava Ukraina edukus määrab paljuski ära need tulevikuarengud, mis saavad toimuma meie lähinaabruses. Sellel on otsene mõõde ka meie julgeolekuga,» ütles Mihkelson Postimehele.

«Ukrainal on näiteks võrreldes Eestiga olnud mõistagi palju keerulisem stardipositsioon, mistõttu ka sisemised arengud pole eriti pärast oranži revolutsiooni olnud sellised, nagu ehk vabas maailmas on loodetud. Nii suures ja sisemiselt vastuolulises riigis nagu Ukraina võtavad reformid lihtsalt kauem aega,» märkis Mihkelson.

«Meie asi on neid nende enda valitud teel toetada. See tähendab ka seda, et me ei saa mingil viisil nõustuda või läbi sõrmede vaadata näiteks valikulisse õigusemõistmisse, mis pidurdab riigi demokraatlikke protsesse. Seepärast pean peaminister Andrus Ansipi avaldust «ühest tüdrukust» läbimõtlematuks, mis ei aita kaasa peamisele eesmärgile - demokraatliku Ukraina lõimimisele Euroopa suunal. Kiiev peab mõistma, et õigusriigi põhimõtete juurutamine on ikka nende endi parema heaolu ja turvalisuse huvides,» leidis Mihkelson.

Ansip ütles möödunud nädalal Ukrainas visiidil käies, et suhete arendamine on Ukraina ja ELi parimates huvides. «On vale panna Ukraina ja Eesti ning Ukraina ja ELi vaheliste suhete tulevikku ühele kaardile, ühele daamile,» tsiteeris Ukraina valitsuse pressiteenistus Ansipit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles