Kadunud hääle leiavad üles logopeed ja füsioterapeut

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Logopeed Lagle Lehes pakub kuulata anonüümseid häälefaile. Üks kõlab kui nasaalne pinin, teine nagu kähisev plärin ning kolmas kui näpuga kitarrikeelel tõmmatud pinn. Need on tema patsientide öeldud pikad a-d enne ravi algust.

Tartu Ülikooli Kliinikumi kõne- ja neelamishäirete taastusravi keskuse logopeed Lagle Lehes ja füsioterapeut Triin Kaldur kogevad oma töös iga päev seda, kui vähe inimesed hoolivad häälest ja kui hilja nad abi järele küsivad. Ometi on just hääl väga paljudel inimestel nende peamine töövahend.

Inimese hääl on terve siis, kui ta suudab a-tähte helisema pannes hoida seda ühe hingamisega talle sobival kõrgusel umbes 20 sekundit. See on kindel tunnistus, et inimene valitseb hästi oma diafragmat ja kõris paiknevat hääleaparaati ning hoiab õiges asendis ka suulage ja huuli ehk hääle kõlakoda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles