MTA plaanib vähendada 2016. aastaks tubaka salaturgu poole võrra

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salasigaretid.
Salasigaretid. Foto: Maksu- ja tolliamet

Maksu- ja tolliamet (MTA) on seadnud võitluse salatubakaga ameti lähiaastate prioriteediks ning aastaks 2016 plaanib amet vähendada tubaka salaturgu poole võrra.

Maksu- ja tolliamet hindas 2011. aastal salasigarettide osakaaluks turul ligi 19 protsenti, mille maksukahju oli riigile hinnanguliselt ligi 40 miljonit eurot. Selline summa võimaldaks näiteks suurendada 10 000 õpetaja palka üle 200 euro võrra kuus, teatas amet.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi sõnul toetab lisaks saamata jäänud maksudele salakauba tarbimine kuritegevust, mis võidab salasigarettidega äritsemist keskmiselt üle 40 miljoni euro aastas. «Meie kogemus on näidanud, et kus kaubeldakse salasigarettidega, on üldjuhul olemas ka salaalkohol.»

Kaupmeeste liit on asunud toetama maksu- ja tolliameti tegevusi ning kampaaniaid salaalkoholi ja -tubaka osakaalu vähendamiseks ning maksude laekumise parendamiseks. Samuti toetab liit tegevusi salaalkoholi ja -tubaka kättesaadavuse tõkestamiseks alaealistele ja alkoholi liigtarbimise ennetamiseks.

Eesti Kaupmeeste Liidu tegevdirektori Marika Merilai sõnul on liidu peaeesmärgiks ennetada ja vähendada süsteemse lähenemisega illegaalse kauba turgu.

«Kaupmeeste liit toetab igati hoiakut mitte tarbida illegaalseid kaupu. Seetõttu oleme valmis kaasa aitama mitmetes kampaaniates,» lausus Merilai. «Ettevõtjatepoolsel panusel on oluline mõju ettevõtluskeskkonna kujundamisel ja rikkumiste ennetamisel,» lisas ta.

Eesti Kaupmeeste Liit on vabatahtlikkuse alusel ühinenud Eestis tegutsevate jae- ja hulgikaubandusettevõtete ühendus. Liit on asutatud 1996. aastal eesmärgiga esindada ja kaitsta liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Liitu kuulub 46 liiget.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles