Paet: ma ei anna Ansipile hinnangut Ukraina pressiteate alusel

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Peeter Langovits / Postimees

Välisminister Urmas Paet ütles Postimehele, et pole kunagi kuulnud peaminister Andrus Ansipi «ühe daami» avaldust Tõmošenko teemal, ega saa seetõttu anda hinnangut, kas tema erakonnakaaslane sai hakkama diplomaatilise fopaaga või mitte.

Peaminister Andrus Ansip ütles möödunud nädalal Ukrainas visiidil käies, et Ukraina ja ELi suhete arendamist Tõmošenko juhtum takistama ei peaks. «On vale panna Ukraina ja Eesti ning Ukraina ja ELi vaheliste suhete tulevikku ühele kaardile, ühele daamile,» tsiteeris Ukraina valitsuse pressiteenistus Ansipi rahvusvahelist pahameelt tekitanud väljaütlemist.

«Mis puudutab neid pressiteateid, siis meil (Eesti ministeeriumides – toim.) on kehtinud alati see põhimõte, et kui me kohtumisi pressiteates kajastame, siis edastame siiski ennekõik Eesti poole seisukohti,» ütles välisminister Paet selle peale.

«Ma arvan, et see, mis nüüd on siis justkui tekkinud selle Ukraina poole pressiteate ümber on kinnitus sellest, et see on õige lähenemine. Igaüks peaks rääkima ennekõike enda eest.»

«Ma ei vasta sellele «ei» või «jaa». Mina ei ole kuulnud teda seda lauset ütlemas. Mina ei anna hinnangut Eesti peaministrile mõne teise riigi pressiteadete alusel.

Paet selgitas, et Euroopas on jõude, kes arvavad, et Ukrainale ei tohi ELi ees ust avada ja õigusriigi põhimõtete rikkumise jätkumisel tuleb lõpetada riigiga suhtlus. «Eesti aga ka paljude teiste riikide sisukoht selles osas on olnud selgelt teistsugune. See, et siiski tuleb püüda edasi liikuda, püüda leping sõlmida, sest ainult sellise koostöö kaudu on võimalik mõjutada Ukrainat muutuma. Lihtsalt lüüa käega, öelda, et me üldse Ukrainaga tegemist ei tee, on täiesti vale.»

See on ka Paeti sõnul sõnum, mida ta on Ansipit ütlemas kuulnud.  

«Kui on juttu konkreetsest sõnakasutusest, siis mina ei ole sellist juttu kuskilt mujalt kuulnud kui ühest Ukraina poole koostatud pressiteatest,» ütles Paet.

Küsimusele, et kuivõrd peaministri büroo pole pressiteates avaldatud tsitaati ümber lükanud, siis kas Paeti meelest on tegu peaministri diplomaatilise fopaaga või ongi see Eesti ametlik seisukoht, Paet ei vastanud.

«Ma ei vasta sellele «ei» või «jaa». Mina ei ole kuulnud teda seda lauset ütlemas. Mina ei anna hinnangut Eesti peaministrile mõne teise riigi pressiteadete alusel. Põhihoiak on see, mida Ansip on korduvalt rääkinud, et reforme tuleb jätkata, õigusriigi olukorda tuleb Ukrainas parandada, aga see ei tohiks olla ettekääne selleks, et EL lõpetab Ukrainaga suhtlemise.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles