Pevkur avalikku seksuaalkurjategijate registrit ei poolda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Hanno Pevkur.
Justiitsminister Hanno Pevkur. Foto: Mihkel Maripuu

Justiitsminister Hanno Pevkur avalikku seksuaalkurjategijate registrit ei poolda, küll annaks ta selles osas õigusi juurde politseile, kes võiks ministri sõnul saada parema ligipääsu arhiiviandmetele ja ka pildilise seksuaalkurjategijate registri.

Pevkur rääkis Vikerraadio saates «Uudis+», et statistika kohaselt satub 55 seksuaalkurjategijast teo kordamise tagajärjel trellide taha tagasi 8 ehk 14 protsenti, vahendas ERRi uudisteportaal.

Rääkides politsei tehtud ettepanekust, et Eestis võiks olla seksuaalkurjategijate register, viitas Pevkur asjaolule, et ka tänane karistusregister on avalik, kus on igal isikul on õigus taotleda karistusregistrist andmeid ka teise isiku kohta. «Kui keegi tahab võtta endale tööle lapsehoidjat või tööandja endale töötajat, siis tegelikult saab ta teha karistusregistris päringu ja vaadata, kas selle isiku minevik on puhas või mitte,» rääkis ta.

«Ma olen isiklikult valmis arutama seda, kas politseisiseseks tööriistaks on võimalik ka pildi andmebaasiga sellist seksuaalkurjategijate registrit luua ja näiteks ühe lisavõimalusena võiks kaaluda seda, kas isikut, kes on selliste kuritegude eest karistuse saanud, et karistusjärgse käitumiskontrolli üheks osaks on muu hulgas ka see, et kui nad elukohta muudavad, on nad kohustatud ka politseile teada andma oma elukoha muutumise,» rääkis ta erinevatest võimalustest, mis võiksid kaalumisele tulla.

Margus Tsahkna avaldas aga Facebookis lapsevanemana arvamust, et seksuaalkurjategijate avalik register oleks siiski vajalik.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna avaldas aga Facebookis lapsevanemana arvamust, et seksuaalkurjategijate avalik register oleks siiski vajalik.

«Minu isiklik, lapsevanema selge seisukoht on, et pedofiilide puhul tuleks need registrid teha. Tegu on lapsi seksuaalselt kuritarvitavate haigete inimestega, keda on väga raske terveks ravida. Iga nende poolt korda saadetud kuritegu rikub elu lõpuni ühe lapse elu ja see ei ole teema, millega võiks katsetada, kas haige inimene on äkki terveks saanud või mitte,» kirjutas Tsahkna Pevkuri arvamust kommenteerides.

Eelmisel nädalal sai avalikuks, et kunagine tuntud ajakirjanik ja reklaamiärimees Toomas Meola (varasema nimega Toomas H. Liiv) peab uute seksuaalkuritegude eest taas kohtu ette astuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles