Kasemahla saab tüve rikkumata

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii mõneski peres jääb tervisele kasu toov kasemahl joomata, sest liialt keeruline tundub puu tüvesse auk puurida ja mahla nõrutamiseks sobiv tila leida. Puule aga ongi kasulikum, kui jätta auk puurimata ja koguda mahla oksast.

Vahtramahl juba jookseb, ja kui kask veel mahla ei anna, siis mõne päeva pärast ehk ikka. Kontrollimaks, kas mahl juba liigub, pole vaja puu tüve torkima hakata, aitab oksakese murdmisest – kui murdekohta ilmub tilk, ongi mahlaaeg alanud. Öeldakse, et kasemahla saab koguma hakata, kui ööpäevane keskmine õhutemperatuur on pluss nelja kraadi juures.

Räägitakse, et oksast mahla lastes tuleb magusam jook, peale selle on oksast mahla koguda lihtsam. Kergemaks muudame elu sellegagi, et oksast tuleb vähem mahla – on ju üsna paljud kasemahla koguvad pered hädas iga päev kogunevate mahlaliitritele joojate leidmisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles