Opositsioonijuht Jašin: Venemaa tahab piirilepet viisavabaduse eesmärgil

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Moskvas täitmas Schengeni viisa taotlust.
Naine Moskvas täitmas Schengeni viisa taotlust. Foto: SCANPIX

Venemaa kasvanud huvi piirileppe sõlmimiseks Eestiga on tingitud idanaabri soovist saada viisavabadus Euroopa Liiduga, selgitas praegu Tallinnas viibiv opositsionäär Ilja Jašin.

Ta juhtis «Terevisioonis» tähelepanu sellele, et on kaks riiki, kellega Venemaal on piirisuhted reguleerimata - Jaapan ja Eesti, vahendab ERR Uudised. «See on Venemaa rahvuslik häbi, et ta ei suuda seda sõlmida,» märkis Jašin.

«Asi on selles, et Vene võimudele on täna väga tähtis kergendada viisasüsteemi Euroopa riikidega ja Eesti küsimus on eriti aktuaalne,» selgitas ta. «Putin ja tema administratsioon kaitsevad eelkõige Vene establishment'i huvisid, kes riskib olla sanktsioneeritud viisakeeluga.»

Tuntud Vene opositsioonitegelane Ilja Jašin peab täna Avatud Eesti Fondi Venemaa Häälte arutelusarja raames ettekande viimase aja poliitilistest arengutest Venemaal.

Napilt aasta pärast opositsiooni meeleavaldusi Moskvas Bolotnaja väljakul, mille järel vahistati sadu protestijaid ja algatati kohtuasi ligi 20 opositsiooniaktivisti vastu, vaatab Jašin tagasi Venemaa arengutele 2012. aastal ning arutleb demokraatliku revolutsiooni võimalikkuse üle oma koduriigis.

Politoloogiharidusega Ilja Jašinit tuntakse eelkõige kui pikaajalist Jabloko partei ja selle noorteharu aktivisti. Jašin on noorte kodanikuliikumise Oborona asutaja, poliitilise liikumise Solidaarsus üks eestvedajaist ja opositsioonimeelseid jõude koondava liberaaldemokraatliku ühendpartei RPR-PARNAS aktivist. Jašin osaleb ka liikumises «Strateegia 31», mis nõuab valitsuselt Venemaa põhiseaduse 31. paragrahvi täitmist – kogunemisvabaduse tagamist kodanikele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles