Puuduvat nägemist asendab peen tehnika

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need prillid on mõeldud vaegnägijaile, et hoiatada neid õhus asuvate takistuste eest, mis valge kepiga kombates jäävad avastamata. Okste, postide, aga ka inimeste ohtlikust lähedusest annavad prillid märku vibreerimisega.
Need prillid on mõeldud vaegnägijaile, et hoiatada neid õhus asuvate takistuste eest, mis valge kepiga kombates jäävad avastamata. Okste, postide, aga ka inimeste ohtlikust lähedusest annavad prillid märku vibreerimisega. Foto: Kristjan Teedema

Nägemise kaotus ei pruugi olla elu lõpp, leiavad pimedad ise. Seda eriti tänapäeval, mil mõeldakse välja üha uusi seadmeid, mis teevad vaegnägija elu lihtsamaks.

Mitu korda aastas korraldab Lõuna-Eesti Pimedate Ühing Tartus abivahendite päeva, et esitleda tooteid, mis võiksid vaegnägijate ja pimedate elu parandada. Prillid, luubid, mõõteriistad ning hulk seadmeid, mille olemasolust pole tavainimesed kuulnudki. Kõik need on varustatud punktkirjaga ning teevad ka häält.

«Iga vaegnägija peaks ostma esimese asjana omale termomeetri, et saaks halva enesetunde korral end kraadida,» selgitas vahendeid Eestisse toova MTÜ Silmalaegas nõustaja Artur Räpp. Pimedate termomeeter erineb tavalisest selle poolest, et masin ütleb kasutajale temperatuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles