Uudistesaade: konsuli väljasaatmise Venemaalt põhjustas luuraja tabamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ETV uudistesaate «Aktuaalne kaamera» andmeil põhjustas Eesti konsuli Franek Persidski väljasaatmise Venemaalt Eesti varasem otsus saata riigist välja siinse Vene saatkonna nõunik Nikolai Fursov.

Ei välisministeerium ega kapo soostunud teemat kommenteerima, kuid mulluses kapo aastaraamatus illustreerib Fursovi foto vastuluure peatükki ning selle juures on tekst, et piir diplomaatia ja diplomaatilise katte vahel muutub hägusemaks.

Julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross ütles «Aktuaalsele kaamerale», et diplomaatide riigist välja saatmise põhjuseid on erinevaid. «Üldiselt, mis puudutab Vene saatkonda Tallinnas, siis me teame, et on lahkutud siit enne tähtaega põhiliselt kahel põhjusel – kas siis kaitsepolitsei ehk Eesti vastuluure on tuvastanud midagi, mis ilmselt tõendab isiku Eesti-vaenulikku tegevust,» sõnas Kross, tuues lahkumise põhjusena välja «isiklikku laadi äparduse». Krossi sõnul on vaikimisi kokku lepitud olukord, et eksisteerib diplomaatilise katte all töötav luurajate seltskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles