Saatekirjade süsteem jooksutab kroonilisi haigeid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ina-Maria Mikkor peab liikumispuude tõttu juba ainuüksi saatekirjade pere­arstilt toomiseks kulutama arvestatava summa.
Ina-Maria Mikkor peab liikumispuude tõttu juba ainuüksi saatekirjade pere­arstilt toomiseks kulutama arvestatava summa. Foto: Mihkel Maripuu

Liikumispuudega pensionär Ina-Maria Mikkor on nördinud, et praegune jäik saatekirjade süsteem jooksutab kroonilisi haigeid, keda eriarstid on ise oma vastuvõtule tagasi kutsunud. Elupõlise velskrina teab ta probleemile lihtsat lahendust, kuid haigekassa kehtivas saatekirjade väljastamise korralduses probleemi ei näe.

Kroonilise haigena peab Ina-Maria Mikkor korra või kaks aastas käima pulmonoloogi juures kontrollis. «Arst kutsub mind tagasi, märgib kaardile, et tagasi aasta pärast, aga ikka pean ma selleks perearstilt saatekirja tooma,» rääkis 74-aastane endine meedik.

Mikkori sõnul ei suuda isegi pulmonoloog esimesel kohtumisel tema tervislikku seisundit hinnata ning selleks tuleb teha lisauuringuid. Kuna Mikkor põeb lisaks kroonilisele astmale ka raskekujulist uneapnoed, magab ta aastaid hapnikumaskiga, mistõttu on vaja eraldi spetsiaalse arvutiprogrammiga kontrollida ka selle seadme tõhusust. Alles seejärel saab pulmonoloog otsustada, kas ravi on vaja muuta ning kas uus kontroll on poole aasta või aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles