Vaba Isamaaline Kodanik kinnitas lühiprogrammi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik üldkoosolek, kus võeti vastu ühingu lühiprogramm.

Lühiprogrammile tehti üle 30 muudatuse. Tegemist ei ole valimisprogrammiga ega erakonnaprogrammiga, vaid lühiprogrammiga, mis määratleb VIKi liikmete peamised väärtused ja poliitilise ideoloogia.

VIK esitab poliitilise pöördumise riigikogus esindatud erakondade poole. MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik juhib riigikogu erakondade tähelepanu vajadusele muuta Eesti poliitiline kultuur mõistetavaks ja konkurentsitingimused avatuks.

Sellest on ühiskonnale juba mõnda aega märku antud, viimati jõuliselt rahvakogu ettepanekute näol. Nüüd oodatakse tegusid. Seadusemuudatused tuleb jõustada kiiresti ning need ei tohi olla vaid kosmeetilised sammud.

Lisaks sellele pöördub Vaba Isamaaline Kodanik riigikogu erakondade poole tähelepanuosutusega kolmele probleemile:

  1. Teeme ettepaneku märkimisväärselt vähendada erakondade riigieelarvelist rahastamist. See on sõlmküsimus poliitilise konkurentsi avamiseks ja poliitikute usalduse taastamiseks. Riigikogus esindatud erakonnad kannavad suurt vastutust riigi ja rahva tuleviku ees. Seepärast on riigikogu fraktsioonidel loomuldasa kohustus käsitleda seda probleemi mitte kitsa omakasu põhiselt, vaid lähtudes Eesti ühiskonna tulevikuväljavaateist.
  2. Teeme ettepaneku taastada valimisliitude osalemisvõimalus riigikogu valimistel. See võimalus oli Eestis olemas veel eelmise sajandi lõpus. Osutused valimisliitude vähesele vastutusele ei ole siirad. Tänane olukord viitab hoopis suuremale ohule, milleks on tavatu rahalise konkurentsieelise saanud riigikogu erakondade võõrandumine ühiskonnast. Toompea vajab avatust. Kodanikuühiskonna häält on tarvis kuulda võtta meil kõigil.
  3. Teeme ettepaneku leppida kokku, et sügisestel kohalikel valimistel kandideerivad vaid need, kes tegelikult volikogudes tööle asuvad. Ütleme üheskoos «ei» peibutuspartidele! Olukord, kus näiteks pealinna volikogu koosneb kahe kolmandiku ulatuses asendusliikmetest naeruvääristab avalikku poliitikat ning nõrgendab demokraatlikult valitud esinduskogude usaldusväärsust kõikjal Eestis. Pikemas vaates tuleb taastada see, et riigikogu liige võib samaaegselt osaleda kohaliku omavalitsuse volikogu töös.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles