Juhtkiri: sõduriks ei sünnita

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Paatos võib olla, kuid vastutus inimeste eest peab olema

Eesti valmistub homme esimest korda tähistama veteranipäeva. Päeva, mis on mõeldud tänamaks neid, kes on iseseisvusajal käinud sõjalistel välisoperatsioonidel ning aidanud rahvusvahelisi kohustusi täites tagada meie julgeolekut. Neid uue aja veterane on kogunenud juba päris palju. Kokku puudutab see tähelepanu ligi kaht ja poolt tuhandet meest-naist, eeskätt muidugi 130 haavata ja vigastada saanut. Ning mõistagi mälestab üritus ka 11 meest, kes on missioonidel langenud.

Sõnal «veteran» on meile (praegu veel) teistsugune mekk kui mõnes teises riigis. Nõukogude Liidus sai Suure Isamaasõja veteran poes eelisjärjekorras osta toidu- ja tarbekaupu, käis riigipühade ajal koolides Punaarmee võidukast sõjateest jutustamas ja ... andis rahva seas ainest satiirilisteks anekdootideks. Veterane endid ja nende privileege samastati kommunistliku nomenklatuuriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles