Lillo prokuratuuri jokitamisega ei lepi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Lillo
Kalev Lillo Foto: Liis Treimann

Riigikogu reformierakondlasest liige Kalev Lillo leiab, et kehtivas seaduses on prokuratuur leidnud viisi, kuidas luua endale sobivas JOKK-vormis tõendeid, ning sellise jokitamisega ei saa leppida.

Harju maakohus otsustas, et juhtiv riigiprokurör Heili Sepp ei rikkunud Reformierakonna rahastamise uurimisel seadust, kui lubas näidata Silver Meikaril oma ülekuulamise protokolli neljale alles üle kuulamata tunnistajale - abikaasale ja kolmele reformierakondlasest sõbrale: riigikogu liikmele Lauri Luigele, Tartu volikogu liikmele Kristjan Karisele ja ettevõtja Paavo Pärnale, vahendab Õhtuleht.

Harju maakohtu määrust vaidlustada ei saa, tõdeb riigiprokuröri tegevuse Reformierakonna rahastamise uurimisel kohtu hinnata andnud Lillo.

«Kuna kohtunik tõdeb avameelselt, et eeluurimiskohtunikuna ei saa ta sisuliselt hinnata, kas protokollide näitamisega tulevastele tunnistajatele toimus tunnistajate mõjutamine, siis avalikkuse jaoks kõige olulisem küsimus kahjuks vastust ei saanud. Küll korrati üle, et prokurörile on antud seadusega õigus avalikustada andmeid tema poolt määratud ulatuses, ta võib ükskõik millist infot uurimise või muude delikaatsete asjaolude kohta isegi suulise vestluse alusel teistele jagada,» ütles Kalev Lillo.

Analoogselt paljude õiguskorüfeedega on ta veendunud, et seaduse mõtteks pole avalikustada tulevastele tunnistajatele ütlusi, millest nad hiljem juhinduda saavad.

«Sellise prokuratuuri jokitamisega ei saa leppida ja vajadusel tuleb seadust täpsustada, et oleks tagatud aus ja õiglane kohtupidamine,» sõnas Lillo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles