Allikmaa: kas peaksime lõpetama ka Ringvaate, Perepeo ja kontsertülekanded?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Allikmaa
Margus Allikmaa Foto: Mihkel Maripuu

ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa leiab, et rahvusringhääling ei paku oma uue meelelahutusportaaliga mingit ebatervet konkurentsi erafirmadele, nagu arvab Ekspress Grupi juhatuse esimees Gunnar Kobin oma kirjas kultuuriministrile.

«Esiteks ei ole menu.err.ee pelgalt meelelahutusportaal. Lõviosa selles portaalis kajastatavast pärineb meie kultuurisaadetest või kultuuriuudistest. Teiseks, me koondame sinna portaali ennekõike kõik need  uudised, ülevaated ja arvamused, mida ERR ise on oma teistes kanalites loonud või on need materjalid loodud mõne teise avalik-õigusliku meediakanali pool,» märkis Allikmaa Postimehele.

Kobina väite peale, et Menu kujunduses võib leida Eesti suurimate uudisteportaalide Delfi ja Postimees Online'i ülesehitust jäljendava kujunduse, märkis Allikmaa, et sel on Postimehe ja Delfi kujundusega sama palju sarnaseid jooni, nagu iga teise maailma portaaliga. «Jäljendus puudub,» kinnitas ta.

«ERRi uudiseid, saateid ja muud veebisisu on saanud juba aastaid kommenteerida, sotsiaalmeedias otselinkidega jagada jne - ei midagi uut. Valdav osa portaali meelelahutuslikust sisust on ERRi saadete videod, otseülekanded ja lahtikirjutused. Seega on tegemist sisuga, mis on juba ERRi programmides olemas ning meie portaalide otsene kohustus on vahendada omatoodangu kõrval programmide sisu internetti,» märkis Allikmaa. «Lisaks kajastab portaal Eesti ja maailma kultuuri-, sh nüüdiskultuuriüritusi ja -sündmusi, mis on kooskõlas nii ERRi missioonide kui stratgeeliste eermärkidega.»

Ka fotogaleriisid on Allikmaa sõnul kõigis suuremates ERRi portaalides avaldatud. «Sisuliselt soovib Kobin, et meie portaalides ei oleks enam uudiste küljes fotosid. Horoskoop on äärmiselt väike ja tähelepandamatu Menu lisaosa, nagu uudisteportaalis börsiinfo, spordiportaalis turniiritabelid vms.»

Kui Kobin leiab kirjas kultuuriministrile, et ERRi uus tegevus interneti meelelahutusäris käib ühiskondlike vahendite arvelt ega saa olla kooskõlas ERRi eesmärkidega, siis Allikmaa argumenteeris, et ERRi missioon on muuhulgas ka kajastad ja luua mitmekesist sisu, mis peegeldab Eesti identiteeti, kannab ühisväärtusi, teadvustab ja lõimib ühiskonda.

«ERRi otsene missioon on kajastada ja seeläbi toetada muu hulgas nüüdiskultuuri ning seda ka uute tehnoloogiate abill. Tegemist ei ole kuidagi uue tegevusega: oleme kultuuri ja meelelahutust oma programmides vaatajateni viinud aastakümneid, neist viimase kümne aasta jooksul on materjalid avaldatud ka internetikeskkonnas. Uudsena oleme kogunud eri portaalides oleva vastava sisu ja multimeedia ühtsemasse kompaktsesse keskkonda ja see on ka kõik,» nentis Allikmaa.

«Nüüdiskultuuri sündmuste kajastamise välistamine ERRi meediatoodangus ei ole kujutletav. Sisuliselt tähendaks see Raadio 2 sulgemist, kontserdiülekannete lõpetamist, teatrietenduste puhul oleksid lubatud teleekraanile pääseda vaid tragöödiatel ja draamadel, eetrikeelu saaksid Ringvaade, Terevisioon, Pehmed ja karvased, ENSV, Perepidu. Juba eetris olnud saated ja saatelõigud peaksime kustutama oma videoarhiivist. Portaalide uudistoodangust oleks välja lülitatud näituste avamised, kontserdid,» arutles ERRi juhatuse esimees.

«Kõik, mida kommertsmeedia peab endale konkureerivaks tegevuseks, tuleks ERRist eemaldada. Kui ERRi toodang peab olema nii missiooni kui strateegiliste eesmärkide kohaselt  kättesaavad kõigil levinud platvormidel, siis tuleb neid käsitleda ka võrdselt.  Soovime näidata, et meelelahutusmaailmas toimuvat on võimalik kajastada ka kvaliteetselt - mitte mängides inimeste madalatel tunnetel, vihal, kadedusel ja rääkides inimeste saavutustest nende põhitegevuses, mitte magamistoas, baaris või rannas,» leidis Allikmaa.

«Loodetavasti saatis Kobin sarnase kirja ka Suurbritannia ja Soome kultuuriministrile, et need võtaksid midagi ette BBC ja YLE veebis vohava meelelahutuse vastu, kuna kõnealused portaalid on Eestis kättesaadavad ja ohustavad otseselt kommertsmeediat,» lisas Allikmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles