Külahull või maailmaparandaja

Põim Kama
, Kultuurikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Annus teeb pöörase rolli Thomasena Maria Soometsa debüütlavastuses «Härrasmees».
Robert Annus teeb pöörase rolli Thomasena Maria Soometsa debüütlavastuses «Härrasmees». Foto: Gabriela Liivamägi

Juba teist kevadet on Vanemuise aastaplaanis märge «Üks asi». Möödunud aastal osutus selleks asjaks Uku Uusbergi autorilavastus «Karjäär», mis tõi Robert Annusele teatriauhindade parima meesosatäitja nominatsiooni. Tänavu tähistab «Üks asi» aga Maria Soometsa ja Robert Annuse loodud monolavastust «Härrasmees».

Iiri näitekirjaniku Enda Walshi peategelane Thomas Magill on õnnetu näljane hing, kes ka parimais püüetes kaaskodanike mõistmist ei leia. Mida ta ka ei teeks, ikka naeravad teda kodulinn Inish­free inimesed ja hauguvad koerad. Ainult Jumal mõistab ja Kristus lunastab.

Vähemalt põhineb sel viimasel Thomase töö ja eesmärk – päästa Inish­free elanikud sellest patust ja roojast, milles nad siplevad, ning avada neile tee taevariiki. Abiks on pisike märkmik, kuhu kaaskondlaste patte üles märkida, ning kassettmagnetofon vestluste lindistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles