Esimesi rahuvalvajaid värvati ajalehekuulutuse abil

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Eesti esimesest välismissioonile saadetud rahuvalverühmast ESTPLA-1 1995. aasta talvel Taanis väljaõppel, mõni nädal enne sõjakoldesse saatmist. Rahuvalvajaks pürginute seltskond oli kirju, koosnedes Nõukogude armee taustaga meestest ja verinoortest ajateenijatest.
Osa Eesti esimesest välismissioonile saadetud rahuvalverühmast ESTPLA-1 1995. aasta talvel Taanis väljaõppel, mõni nädal enne sõjakoldesse saatmist. Rahuvalvajaks pürginute seltskond oli kirju, koosnedes Nõukogude armee taustaga meestest ja verinoortest ajateenijatest. Foto: Gunnar Varese erakogu

Eesti esimesse välismissiooniüksusse Estpla-1 astusid mehed piltlikult öeldes tänavalt. Aasta oli siis 1994, rahuvalvajaid otsiti ajalehekuulutuse kaudu ja kohvrite pakkimiseks oli aega mõni nädal.

«Mind värvati mõni päev enne 1994. aasta jõule,» meenutab mesinik ja mitmete missioonide veteran Rauno Rätsepp, kes elab praegu Lõuna-Eestis, paar kilomeetrit Läti piirist. Toona 20-aastase Kuperjanovi pataljoni ajateenijani oli jõudnud omapärane info: Tallinnas pannakse kokku Eesti rühma, kes läheb ÜRO egiidi all rahu valvama. Kuhu ja kuidas, polnud oluline niikaua, kui see tähendas võimalust Eestist välja pääseda.

«Pärast nõusoleku andmist sain Kuperjanovist oma esimese puhkuse. Tulin uuel aastal tagasi teenistusse ja 3. jaanuari hommikul olin juba lennukis. Alles Taanis hakkas selguma, mis saama hakkab,» kirjeldab Rätsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles