Algab üleeuroopaline jalgratta marsruutide kaardistamise võistlus

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endomondo nutirakendus Androidile.
Endomondo nutirakendus Androidile. Foto: cellular-solutions.co.uk

Tallinn kutsub kõiki linnakodanikke rattahooaega alustama kogu maikuu jooksul toimuva üleeuroopalise jalgratta marsruutide kaardistamise võistlusega European Cycling Challenge 2013, mille käigus jalgrattakasutajad kaardistavad enimkasutatavad liikumisteekonnad mobiilirakenduse abil.


Tegemist on Bologna linna korraldatava võistlusega, mis algas 2012. aastal MIMOSA projekti raames, eesmärgiga kaardistada jalgratast transpordivahendina kasutatavate inimeste liikumisteid. 2012. aasta mais Tallinnas läbi viidud võistlusest võttis osa 504 ratturit ja võistluse raames läbiti 47 364 kilomeetrit, millega Tallinn saavutas võistluse kontekstis võidu.

2012. aasta novembris esitas Bologna linn Tallinna linnale taaskord ettepaneku võistlusega 2013. aastal liituda. Võistlusel saavad osaleda kõik, kes kasutavad Tallinnas jalgratast transpordivahendina (tööle, kooli, poodi jne liikumisteks) ja omavad Endomondo mobiilirakendusega sobivat mobiiltelefoni: android, ios, windows phone 7 ja blackberry. Kõigi üle 50 km teid kaardistanud pedaalinute vahel loositakse välja jalgrattakaupluse kinkekaarte.

Võistluse eesmärk on edendada säästlikke liikumisviise, vähendades seeläbi CO2 heitmeid ja teisi kahjulikke transpordimõjusid ning parandades rahva tervist läbi tervislikumate eluviiside. Kui mujal maailmas on igapäevane rattakasutus väga levinud, siis Eestis ja Tallinnas sõidetakse rattaga rohkem spordi ja vaba aja veetmise eesmärgil. Alles viimastel aastatel on igapäevane rattakasutus hakanud Eestis suuremat populaarsust koguma. European Cycling Challenge 2013 eesmärgiks on jalgratta propageerimine transpordivahendina igapäevases liikumises. Rattakasutuse kaardistamise võistlust aitab Tallinnal läbi viia algatus Eesti Rattarikkaks, mis edendab igapäevast rattakultuuri juba aastast 2008.

Lisaks Tallinna ja Tartu linnale võtavad võistlusest osa Bologna (Itaalia), Padova (Itaalia), Rimini (Itaalia), Lille Metropole (Prantsusmaa), Vila Nova de Famalicao (Portugal), Dublin (Iirimaa), Utrecht (Holland), Lewisham (Inglismaa), West London (Inglismaa) ja Kaunas (Leedu).

Täpsem informatsioon võistluse kohta ning juhised võistluses osalemiseks asuvad aadressil www.ecc2013.net.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles