Juhtkiri: «rumalad kaardijoonistajad» ja «labased lehmakauplejad»

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestis on haldusreformi suhtumises kaks leeri. Lühidalt öeldes rõhuvad ühed omavalitsuste võimekusele pakkuda teenuseid ning usuvad, et suuremad üksused oleks selle poolest tulemuslikumad.

Teised leiavad, et omavalitsusi ei tohi liituma sundida, sest teenuste pakkumisest tähtsam on kohalik autonoomia ja omavalitsuste keskvõimu tasakaalustav roll. Me teame, et IRL on esimesena mainitud leeris ja Reformierakond üsna selgelt teises, ent mõistagi jagub kummagi leeri esindajaid ka teistesse erakondadesse ja omavalitsuspoliitikas mõjukate inimeste hulka.

Mõlemat leeri ühendav joon on vastaspoole avalik naeruvääristamine. Aastaid on ühtesid sõimatud kaardijoonistajateks ja jätkatud seda juttu ka siis, kui sisulised plaanid ja tegevused on tuimast piiride tõmbamisest üsna kaugel. Teiste, reformierakondlaste kohta aga öeldakse, et nad tõmbasid Siim Kallase valitsuse ajal haldusreformile pidurit ainult selleks, et oma presidendikandidaadile valimiskogus rohkem vallavanemate hääli kindlustada, ja lisatakse, et näete, lõpuks nad ikkagi ei saanud oma meest presidendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles